Site icon Editia de Dimineata

Ce i-ar determina pe IT-iști români din străinătate să se reîntoarcă în țară

Sursă imagine: stackoverflow.blog

Se spune că nicăieri nu-i mai bine ca acasă, acest lucru este confirmat și de un studiu realizat pe specialiști IT români stabiliți în afara țării, care văd revenirea în România o posibilitate.

IT Community Relocation Survey a fost realizat de Deutche Bank Global Technology și Catalyst Solutions, la care au răspuns 400 de români, angajați în domeniu IT, majoritatea fiind localizați în Olanda, Elveția, Germania sau Marea Britanie. Tema generală a studiului, pe care îl puteți găsi AICI, a fost descoperirea motivelor care i-ar determina pe specialiștii IT români să se întoarcă acasă.

Aceeași cercetare arată că centrele principale a domeniului IT&C (n. red. IT și telecomunicații) în țara noastră sunt București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, însă treptat și alte orașe, precum Craiova, Târgu Mureș sau Galați încep să-și dezvolte potențialul tehnologic. La nivel național sunt aproximativ 11 mii de specialiști IT&C, jumătate dintre ei fiind concentrați în Capitală. De asemenea, anual, numai în București peste 2700 de studenți din domeniile tehnice intră pe piața muncii. În ceea ce privește dezvoltarea start-up-urilor, tot Bucureștiul este cel mai mare centru pentru afaceri noi, existând 132 de hub-uri, incubatoare de business sau cursuri de tip accelerator. Acest lucru ne indică faptul că Bucureștiul poate fi un centru de dezvoltare a ideilor din domeniul IT pentru programatorii cu inițiativă.

Sursă: IT Community Relocation Survey

Una dintre cele mai interesante aspecte ale studiului este că 76.97% dintre respondenți sunt receptivi la ideea de a se muta înapoi în țară. Aproximativ 40% dintre respondenții care au transmis că nu s-ar întoarce sunt de părere că România nu este locul potrivit în care să poți face economii.

Cele mai importante trei motive care îi rețin pe specialiști peste hotare sunt contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație. Pe de cealaltă parte, cei care sunt plecați și cei care au revenit deja consideră că salariul, beneficiile extra-salariale și oportunitățile de dezvoltare profesională sunt cele mai importante criterii care le influențează decizia.

Alte lucruri interesante pe care le puteți găsi în acest studiu sunt legate de domeniu IT în România, mai exact 6% din PIB-ul României  este produs de acest domeniu, 72% dintre specialiștii IT sunt angajați în regim full time, cât și faptul că țara noastră se înscrie prima în topul statelor cu infrastructură digitală. Cât despre proporția de angajați în diferite segmente, situația stă în felul următor: 56% dintre românii specializați în IT se ocupă de dezvoltare (pe oricare dintre limbajele de programare: Java/Javascript/.NET/PHP, C#/C++, Oracle, SQL), 11% pe suport tehnic și consultant telefonic, iar 7% pe testarea calității.

Sursă: IT Community Relocation Survey

Nu în ultimul rând, studiul oferă și o comparație dintre costul de trai din țara noastră (mâncare, utilități, transport, chirie/cumpărarea unui apartament, timp liber) și alte țări, cât și o comparație între cele mai importante orașe din România. Se pare că traiul în București este mai ieftin cu 67,27% decât în Londra, cu 60,20% decât în Dublin și cu 42,47% mai mic decât în Madrid. Cu toate acestea, traiul în Capitală este cu 15,20% mai mare decât în Iași, cu 12,58% mai mare față de Timișoara și cu aproximativ 6% mai scump decât în Cluj-Napoca.

Sursă: IT Community Relocation Survey

[Sursă imagine: stackoverflow.blog]

Exit mobile version