Site icon Editia de Dimineata

Ce influență are conținutul violent asupra creierului. Știrile sunt saturate cu violență

Israelian ucis în atacurile de la 7 octombrie. Captură video

În mai 1097, în timpul asediului Niceei, cruciații au catapultat capetele tăiate de prizonieri peste zidurile din jurul orașului, cu scopul de a-și teroriza inamicul. Strategia a funcționat. La 19 iunie a anului, cruciații au capturat orașul.

Cu toate acestea, numai cei care locuiau lângă zidurile orașului ar fi simțit groaza deplină de a vedea capete de oameni aruncate prin aer: locuitorii orașelor din apropiere nu ar fi primit vestea acestor evenimente îngrozitoare decât după săptămâni sau chiar luni mai târziu. Chiar și atunci, ar fi auzit doar relatări ale evenimentelor, fără imagini sau videoclipuri care să reproducă exact ceea ce s-a întâmplat. Tehnologia din secolul al XI-lea arăta că teroarea în masă armată are limitările sale.

De-a lungul istoriei omenirii, națiunile – precum și grupurile politice, religioase și militare – au folosit teroarea pentru a obține avantaje tactice sau strategice. Oamenii secolului 21 sunt mai sofisticați, dar în cele din urmă nu sunt mai buni decât omologii lor istorici.

Tehnologia de comunicare omniprezentă face ca răspândirea imaginilor oribile să fie aproape imposibil de evitat. Trăim în prezent acest fenomen prin imaginile din Israel și Gaza, și de asemenea prin celelalte războaie și atacuri din ultimii ani. Aceste fenomene, cunoscute sub denumirea de „supraîncărcarea cu știri” și „asistarea generalizată la evenimente traumatice”, au consecințe psihologice.

Profesorul de psihologie Francisco Javier Saavedra Macías, de la Universitatea din Sevilla, explică: „Chiar și atunci când este privită printr-un ecran de telefon, trăirea unei situații extrem de violente ne activează sistemul nervos simpatic, care reglează răspunsul instinctual „luptă sau fugi”. Corpul nostru reacționează la aceste imagini secretând hormoni în sânge, inclusiv adrenalină, noradrenalină și cortizol, cunoscut sub denumirea de hormonul stresului. Acești hormoni traversează rapid bariera hemato-encefalică și pătrund în sistemul nostru nervos central.

Cu aceste substanțe chimice în venele noastre, corpurile noastre se schimbă: ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc pentru a ne ajuta să luptăm sau să fugim de stimulul amenințător și să evităm rănirea sau moartea. Acestea sunt schimbări adaptative, pe termen scurt. Dacă devin cronice, pot cauza probleme grave de sănătate pe termen lung , așa cum se cunoaște de zeci de ani.

În principiu, aceste modificări au rolul de a ne ajuta să facem față pe termen scurt unor situații stresante specifice. Atunci când ne confruntăm cu o amenințare, prioritatea este să reacționăm rapid, fără să pierdem timp ca să ne reamintim evenimente similare și să analizăm factorii contextuali.

Totuși, dacă această situație continuă o perioadă îndelungată, poate avea consecințe grave asupra percepției noastre pe termen mediu și lung.

Sursa: The Conversation, Ediția internațională

Exit mobile version