Site icon Editia de Dimineata

Ce le pregătește Atena turiștilor străini. TAROM va opera de miercuri mai multe zboruri comerciale spre și dinspre Grecia

TAROM va opera, începând de miercuri, 1 iulie, mai multe zboruri comerciale (operare fără restricţii) spre și dinspre Grecia, a anunţat compania în pagina sa de Facebook.

Astfel, vor fi operate zboruri spre/dinspre Atena în zilele de luni, miercuri, vineri şi sâmbătă, şi Salonic joi şi duminică.

Atenționare referitoare la deciziile Guvernului elen

De asemenea, TAROM anunţă că, în urma deciziei Guvernului grec, începând cu 1 iulie, toţi pasagerii care aterizează pe oricare aeroport din Grecia au obligaţia de a completa formularul The Passenger Locator Form (PLF) cu 48 de ore înainte de zborul de intrare în Grecia.

Formularul poate fi descărcat de pe https://travel.gov.gr/#/

Alt formular, la bord

Un alt formular va fi oferit la bord, care va trebui completat şi predat, atunci când li se va solicita.

Totodată, de la 1 iulie, pasagerii sosiţi pe aeroporturile greceşti din călătorii internaţionale vor putea fi testaţi aleatoriu pentru Covid-19.

Formularul care trebuie completat se mai numește și ”formular de localizare a pasagerilor”, fiind un element cheie pentru planificarea sejurului.

Toți călătorii sunt obligați să-l completeze furnizând informații detailate despre punctul de plecare, durata sejurului anterior în alte țări și adresa șederii lor în Grecia.

Codul OQ, elementul-cheie

Pașaportul și controlul vamal odată efectuate, se verifică codul de răspuns rapid QR sau Quick Response pe ecranul telefonului mobil sau  pe formularul tipărit cu codul QR, precizează corespondenta la Atena a Radio România Actualități, Michaela Lambrinidou.

În funcție de codul acestora, persoanele care intră pe teritoriul elen sunt direcționate de către personalul de securitate fie către zona de screening, fie își vor continua călătoria până la destinația finală din țară, primind instrucțiuni de la personalul de frontieră cu privire la acțiunile necesare în cazul în care apar simptome și trebuie să contacteze imediat serviciile sanitare ale Organizației Naționale de Sănătate Publică, EODY, precizează sursa citată.

Unități mobile

Dacă persoanele care sosesc în Grecia pe cale terestră intenționează să facă mai multe escale în această țară, acestea trebuie să declare acest lucru și să precizeze destinația inițială și itinerariul pentru următoarele 7 zile, se arată pe site-ul travel.gov.gr.

Unitățile sanitare mobile EODY (KOMY) vor funcționa 24 de ore din 24 la punctele de control frontalier terestru.

Până când rezultatele testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2 vor fi disponibile, persoanele care sosesc în Grecia care sunt testate aleatoriu sunt obligate să se autoizoleze la adresa de destinație finală, așa cum a fost ea precizată în formularul de localizare a pasagerilor (PLF).

Registru COVID

Toate datele acestor persoane vor fi stocate în sistemul de informații EODY, care este legat de registrul COVID pentru a ușura căutarea contactelor, în cazul în care testul iese pozitiv.

La încheierea procedurii de depistare, pasagerii intră în țară, primesc instrucțiuni referitoare la autoizolare, până când le sunt anunțate rezultatele testelor, mai precizează sursa citată.

Toți pasagerii trebuie să respecte măsurile de igienă sanitară de prevenție necesare evitării infectării cu noul coronavirus, anume utilizarea măștilor de protecție și distanțarea fizică/socială, se mai arată pe site-ul citat.

Din cauza actualei pandemii de coronavirus cu care se confruntă întreaga lume, mai puţini oameni vor călători anul acesta, nu numai în Grecia, ci în orice altă destinaţie.

Grecia a reuşit să ţină sub control până acum pandemia şi este considerată una dintre cele mai sigure destinaţii din Europa.

Autorităţile elene au confirmat până acum doar 3376 de cazuri de infectare cu coronavirus, un rezultat mai bun decât al altor ţări europene, explicat de Reuters prin restricţiile de circulaţie introduse fără întârziere.

Relaxarea măsurilor a început din mai, iar de la 1 iulie, toţi cetăţenii străini care intră în Grecia trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor, cu cel puţin 48 de ore înainte de sosire.

Schimb de informații pe forumuri și rețele de socializare

Din schimbul de informații de pe diversele forumuri de discuții sau pagini dedicate pe rețelele de socializare pentru iubitorii de Grecia pot fi aflate impresii de călătorie ”la cald” și experiențele turiștilor la fața locului. Deocamdată, pentru finalul lunii iunie, turiștii români au postat informații referitoare la perioada dinaintea măsurilor care intră în vigoare de miercuri, ceea ce face ca informațiile să fie mult diferite de realitatea din teren care va fi întâlnită de la 1 iulie.

Până acum, impresia generală este că gradul de ocupare în Grecia este cuprins undeva între 10 și 25%, că turiștii care s-au încumetat să pornească la drum chiar din primele zile de relaxare după primul val de epidemie de SARS-CoV-2 au profitat de cea perioada ideală pentru orice doritor de vacanță.

Pe plajă, distanțarea fizică este asigurată, administratorii plajelor îngrijindu-se să respecte regulile impuse de autorități. Turiștii interacționează cu personal care este echipat corespunzător, cu mănuși, mască și vizieră medicală de protecție, după cum rezultă din postările utilizatorilor rețelelor de socializare.

Decizie privind unele curse aeriene directe

Grecia nu va primi până în 15 iulie curse aeriene directe din Regatul Unit şi Suedia, au anunţat luni autorităţile de la Atena, precizând că vor aplica recomandările Uniunii Europene pentru a stabili ce ţări prezintă riscuri ridicate de răspândire a coronavirusului, informează Reuters.

Aeroporturile din Atena şi Salonic, cele mai mari din Grecia, sunt deschise din 15 iunie pentru mai multe zboruri internaţionale, iar celelalte aeroporturi se redeschid la 1 iulie.

”Întregul proces de deschidere este dinamic şi va avea loc o revizuire continuă a situaţiei”, a explicat luni premierul Kyriakos Mitsotakis la o reuniune a oficialităţilor din turism şi protecţia civilă.

Scădere a numărului de rezervări

Turiştii britanici sunt o sursă importantă de venituri pentru Grecia, care se confruntă cu o scădere puternică a rezervărilor din cauza epidemiei de COVID-19.

Din punctul de vedere opus, se aşteaptă ca Grecia să fie una din ţările considerate sigure de guvernul de la Londra, care a anunţat că va renunţa la carantina obligatorie de 14 zile şi va introduce un sistem de clasificare a ţărilor în trei categorii, în funcţie de statisticile epidemiologice. Suedia a anunţat deja luna aceasta că va anula în 30 iunie recomandarea de evitare a călătoriilor neesenţiale în Grecia şi în alte nouă state europene.

Exit mobile version