Site icon Editia de Dimineata

Ce măsuri pentru gestionarea crizei energetice propune Comisia Europeană?

Reducerea consumului la electricitate și o plafonare  a prețului la gazul rusesc sunt printre măsurile propuse de Comisia Europeană , a anunțat miercuri, Ursula von der Leyen președintele Comisiei Europene.

„Vom propune o plafonare a prețurilor la gazele rusești. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat miercuri Ursula von der Leyen.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri.

O soluție care nu îi convine deloc lui Putin

Importurile de gaz rusesc au scăzut drastic de la începutul războiului din Ucraina, a mai precizat șefa Comisiei Europene.

„La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. În prezent, procentul este de doar 9%”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Președintele Vladimir Putin a amenințat miercuri că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada precum lupului dintr-un basm rusesc.

(Ce-i drept, basmul există și în România, știm și noi despre ce e vorba)

Vladimir Putin a declarat că apelurile europene pentru o plafonare a prețului la gazul rusesc sunt „stupide” și vor duce la creșterea prețurilor globale și la probleme economice în Europa.

Rusia va renunța la contractele sale de aprovizionare dacă Occidentul va continua cu planurile sale, a declarat miercuri Putin.

„Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va contrazice interesele noastre”, a spus Putin.

„Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire – nu vom furniza nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată”, a mai spus liderul de la Kremlin, scrie Reuters.

Propunerile Comisiei Europene pe scurt:

  1. Economii inteligente de energie electrică. „Avem nevoie de o strategie pentru a aplatiza vârfurile, care determină prețul energiei electrice. Vom propune un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică la orele de vârf”.
  2. Plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri scăzute. „Sursele de energie cu emisii reduse de carbon realizează venituri neașteptate. Este timpul ca consumatorii să beneficieze de costurile lor scăzute. Vom propune să redirecționăm aceste profituri neașteptate pentru a sprijini persoanele și companiile vulnerabile”.
  3. Contribuția de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili. „Companiile de petrol și gaze au obținut, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili”.
  4. Sprijin de lichidități pentru companiile de utilități energetice. „Acestea trebuie să fie sprijinite pentru a face față volatilității piețelor. Vom actualiza cadrul nostru temporar pentru a permite acordarea rapidă a garanțiilor de stat
  5. Plafonarea prețului gazului rusesc. „Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei. Suntem pregătiți pentru acest lucru. La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din tot gazul importat. În prezent, acesta reprezintă doar 9% din importurile noastre de gaz”.

 

 

 

Exit mobile version