19 iunie 2022, 18:16

Ce nu știai despre personalitățile române născute în aprilie. Află mai multe despre Cioran, Carol I și alții

„De ce n-am pune în fiecare moment atîta pasiune și atîta ardoare, încît fiecare clipă să devină un absolut, o eternitate?”, scria Emil Cioran în volumul lui de debut Pe culmile disperării, carte publicată în România, în 1934.  El este unul dintre oamenii acestei luni pe care i-am ales pentru a-i celebra în aprilie 2019. Să ne amintim așadar câte ceva despre ei.

Pe uliță, în Rășinari | Credit foto: Mira Kaliani

Emil Cioran – Să facem din fiecare clipă, eternitate

Născut în 8 aprilie 1911 la Rășinari, o localitate din Mărginimea Sibiului, aflată la 10 kilometri de Sibiu, Emil Cioran a mărturisit că a purtat acel loc toată viața în sufletul lui. Rășinariul de azi s-a schimbat și a rămas la fel, cu ulițe înguste și pietruite pe care trec căruțe trase de cai, cu case în stil săsesc și cu aceeași Coasta Boacii. „Trebuie să mărturisesc că, pentru mine, Coasta Boacii a fost capitală”, spunea Emil Cioran într-un interviu din 1990, cu Gabriel Liiceanu.

După studiile făcute la Facultatea de Litere și Filosofie din București, a continuat doi ani la Berlin, după care s-a întors în România și a fost numit profesor la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov. În 1936, Institutul Francez din București i-a acordat o bursă de studiu la Paris, care i s-a prelungit până în 1944. Când a trebuit să se întoarcă în România, a luat decizia de a rămâne definitiv în Paris.

Cunoscut pentru scrierile lui despre disperări, suferințe, moarte, ideea sinuciderii, Emil Cioran, omul, a iubit și a știut să facă din clipă o eternitate, să zâmbească și să se bucure de o zi cu soare, de un prieten. „Cu omul ăsta care scria atât de pesimist, puteai să te strâmbi de râs!”, scria Neagu Djuvara.

Rășinari, județul Sibiu; casa din partea stânga este cea în care s-a născut și a copilărit Octavian Goga | Credit foto: Mira Kaliani

Octavian Goga – Ai talent, tinere amic

Octavian Goga, un alt rășinărean, s-a născut cu trei decenii înaintea lui Cioran. A fost poet, publicist și om politic. A făcut școala primară în satul natal – învățătorul i-a inspirat poezia Dascălul – și și-a petrecut vacanțele la bunicii din partea tatălui, la Crăciunelul de Sus, în județul Alba. După liceu – făcut o parte la Sibiu, apoi la Brașov –, a urmat Facultatea de litere și filosofie din București, apoi alte studii în Budapesta și Berlin.

Prima poezie, Atunci și acum, i-a apărut în ziarul Tribuna din Sibiu, unde a semnat Tavi. Ion Pop-Reteganul i-a trimis atunci o scrisoare la redacție: „Ai talent, tinere amic, cultivează-l cu diligență, că poți deveni mare!”. Cele mai multe poezii le-a publicat apoi în revista Luceafărul, publicație pentru cultura națională și unitatea politică a românilor din Transilvania, ce a apărut la Budapesta din 1902.

Iosif Vulcan spunea despre tânărul Goga că este „un talent original inspirat numai de sufletul poporului”. La 25 de ani se bucura de aprecierea unor oameni de litere consacrați, printre care I.L.Caragiale, George Coșbuc, Alexandru Vlahuță, Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Pe lângă poezii, a publicat în reviste numeroase articole, în special pe tema ideii de unitate și a idealului unirii într-un stat național, dar a încercat și dramaturgia și a făcut și traduceri (din operele unor scriitori de limbă maghiară).

A murit la 57 de ani, la Castelul de la Ciucea. Regele Carol al II-lea a dispus să i se facă funeralii naționale. Poetul a fost înmormântat în Cimitirul Bellu din București.

James Last și Gheorghe Zamfir, concert la Londra, 1978

Gheorghe Zamfir – Nu-ți dai seama că ai talent?

În 6 aprilie 2019, Gheorghe Zamfir sărbătorește 78 de ani. Naist virtuoz, Gheorghe Zamfir s-a născut în Găești, județul Dâmbovița. Copil fiind, l-a atras muzica lăutărească, după propriile mărturisiri, visând să învețe să cânte la acordeon cu taraful de țigani. Când avea 14 ani, tatăl lui l-a dus la București și l-a înscris la școala de muzică (azi Liceul de muzică Dinu Lipatti) pentru a studia acordeon, așa cum dorea. A fost însă acceptat la clasa profesorului Fănică Luca unde i s-a descoperit talentul extraordinar pentru nai.

Gheorghe Zamfir a povestit despre acel moment: „Eu venisem de la țară, habar n-aveam cine e Fănică Luca. Văzând că am configurația pentru acest instrument, mi-a zis să încerc să cânt la nai. Eu i-am zis că refuz și am plecat din clasă. Tata m-a împins din nou, mi-a dat și două palme, și așa am rămas cu titlu de încercare la nai, pentru două luni, dacă nu-mi convine, pot să plec, ceea ce s-a și întâmplat. După două luni, din cauza efortului fizic, am părăsit naiul. M-am dus la clasa de contrabas. M-a căutat Fănică Luca, la câteva zile, prin școală, mi-a dat câteva palme și m-a întors la clasă. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit globul pământesc. Tu ai să-l cucerești mai mult ca mine. Nu-ți dai seama că ai talent?». Și am rămas la clasă.”

Camil Petrescu | Sursa foto: ActiveNews

Camil Petrescu – Sunt exclus de la toate posibilitățile vieții

Romancier, dramaturg, doctor în filozofie, Camil Petrescu rămâne în istoria literaturii române scriitorul care a pus bazele romanului modern. S-a născut în 1894, într-o zi de aprilie. A debutat la 20 de ani cu articolul Femeile și fetele de azi, semnat Raul D.

A participat ca ofițer în Primul Război Mondial – experiență personală pe care a inclus-o în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. În timpul războiului, în urma unui bombardament, și-a pierdut auzul la o ureche, ceea ce l-a afectat întreaga viață, după cum nota în Jurnal: „Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc (…) Sunt exclus de la toate posibilitățile vieții.”

Cel mai important (și iubit de public) roman al lui, Patul lui Procust, a apărut în 1933. Camil Petrescu a murit la 63 de ani și este înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

Iuliu Hațieganu | Sursa foto: Radio Timisoara

Iuliu Hațieganu – Medicul de neuitat

Poate că nu este la fel de renumit ca un scriitor sau muzician, dar medicul Iuliu Hațieganu are meritul lui de necontestat.

Născut în 1885, în Dârja, județul Cluj, atunci în Austro-Ungaria, profesorul Hațieganu a format în Cluj-Napoca o școală de medicină internă și este cunoscut, recunoscut, pentru că a reușit să pună bazele învățământului superior medical din Cluj-Napoca. A format o echipă excepțională de profesori și a fost un susținător neobosit al mișcării în aer liber. El a înființat pe malul Someșului, între 1930 – 1932, un parc sportiv ce-i poartă numele. La fel cum îi poartă numele și Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.

Podul ing. Anghel Saligny | Credit foto: Mira Kaliani

Anghel Saligny – Când lucrurile se făceau cu responsabilitate

Numele inginerului Anghel Saligny va rămâne mereu legat de celebra realizare de la Cernavodă, podul care astăzi îi poartă numele (deși inițial s-a numit podul Carol I). Născut în 19 aprilie 1854, în Șerbănești, județul Galați, Anghel Saligny este unul dintre pionierii ingineriei românești. Tehnica lui în proiectarea și construirea podurilor și silozurile cu structură metalică a adus inovații recunoscute mondial.

Cea mai măreață lucrare semnată de inginerul Saligny a fost proiectarea și construirea podului peste Dunăre de la Cernavodă. La data finalizării, în 1895, după cinci ani de la începerea lucrărilor, podul avea, cu rampele de acces, o lungime totală de peste patru kilometri, fiind atunci cel mai lung din România și Europa și al treilea din lume.

La inaugurare, în prezența regelui Carol I, peste pod a trecut un convoi de 15 locomotive, circulând cu o viteză de 80 km/oră. În același timp, inginerul Anghel Saligny și șefii echipelor de muncitori au stat într-o șalupă pe Dunăre, sub pod, ceea ce a reprezentat dovada încrederii absolute în rezistența podului pe care l-au construit.

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen | Sursa foto: europolitics

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen

A fost domnitor al Principatelor Unite Române și primul rege al României. A domnit 48 de ani, din 1866 până în 1914, anul morții. În timpul lui, România și-a câștigat independența de stat, a fost monarhie constituțională și a început dezvoltarea statului român modern.

„Carol I este considerat de majoritatea istoricilor cel mai mare om de stat al României, căci regimul politic pe care l-a promovat a asigurat dezvoltarea ţării noastre pe o linie democratică şi demararea unui amplu proces de modernizare a statului”, notează Enciclopedia României în prezentarea făcută lui Carol I.

Anul acesta, în 20 aprilie, se celebrează 180 de ani de la nașterea lui Carol I.

Africa| Sursa foto: Pixabay

În timpul zilei simțeai că te afli sus, aproape de soare…

Pentru că a fost născută tot într-o zi frumoasă de aprilie (frumoasă, zic eu, pentru că a avut un talent remarcabil și ne-a lăsat scrieri superbe!), voi încheia cu câteva rânduri de început din cartea lui Karen Blixen despre viața ei în Africa. În limba română, cartea a fost tradusă În inima Africii, publicată de editura Cartea Românească, 1988; traducerea de mai jos a fost făcută de Mihai Gafița, după versiunea originală Out of Africa.

„Am avut o fermă în Africa, la poalele colinelor Ngong. Ecuatorul taie de-a curmezișul peste aceste înălțimi, iar ferma se găsea la o altitudine de peste șase mii de picioare. În timpul zilei simțeai că te afli sus, aproape de soare, în schimb zorii de zi și serile erau limpezi și liniștite, iar nopțile reci. Poziția geografică și înălțimea ținutului concurau în a crea un peisaj fără pereche în lume. Nimic în plus și nimic din abundență nicăieri; doar Africa distilată pe parcursul a șase mii de picioare altitudine, precum esența rafinată și tare a unui întreg continent. Culorile erau uscate și arse, asemeni culorilor din olărit. […] Priveliștile erau infinit de largi. Tot ce vedeai cu ochii respira măreție și libertate și o noblețe fără egal. Principala componentă a peisajului, și a vieții tale în mijlocul lui, era aerul. Evocîndu-ți vremea petrecută în ținuturile înalte ale Africii, te izbește sentimentul de a fi trăit, pentru cîtva timp, în aer.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol