Site icon Editia de Dimineata

Ce piese auto NU trebuie să iei de la dezmembrări

Viața e scumpă  și parcă auzi din ce în ce mai des “Dar sunt ca noi, boss!”. Și te uiți la perechea de anvelope vândute pe olx și te întrebi dacă au prins Războiul din Vietnam. Să vedem ce piese auto NU trebuie să iei de la dezmembrări. Sau second hand, de pe site-uri.

Întreținerea unei mașini nu ar trebui să fie costisitoare, în teorie. Chiar și o mașină second-hand, dacă este în stare bună, ar trebui să nu îți afecteze prea tare bugetul. Schimbând consumabilele la timp și piesele auto ce dau semne de defectare, poți preveni defecțiuni majore ale mașinii.

Totuși, în cazul în care ai nevoie de anumite piese și vrei să faci economie, alege unele aftermarket în locul celor de la dezmembrări. Online, poți găsi piese auto Volkswagen, Audi, Dacia, Ford și așa mai departe la prețuri foarte bune.

Să vedem ce piese auto NU trebuie să iei de la dezmembrări

Componente ale sistemului de frânare

Așa cum știi, frânele sunt esențiale pentru funcționarea perfectă a mașinii și trebuie să fie tot timpul în stare perfectă. Nu face niciodată rabat de la calitate când vine vorba despre frâne, mai ales despre plăcuțe de frână. Pentru ca mașina să răspundă prompt la frânare, este nevoie ca toate componentele sistemului să fie schimbate periodic (în intervalul recomandat de producător) sau ori de câte ori mașina nu mai răspunde la perfect la comenzi și constați că trebuie să apeși frâna foarte lung.

Poți achiziționa plăcuțe de frână aftermarket dacă nu îți dorești să investești foarte mult, dar niciodată nu le cumpăra de la dezmembrări.

Și oricum niciun mecanic serios nu va monta așa ceva pe mașină.

Consumabilele

În această categorie sunt incluse filtrele, cureaua de distribuție și cea de transmisie și de asemenea întinzătoarele. Oricât de tentant ar fi să cumperi consumabile de la dezmembrări, nu o face! În cazul în care nu știai deja, consumabilele sunt destul de ieftine, un filtru de ulei poate costa chiar și 5 lei pentru unele modele de autoturisme.

Filtrele în special sunt extrem de importante, deoarece previn ca anumite particule să contamineze motorul și astfel acesta va rezista mai mulți ani fără să aibă nevoie de reparații.

Ce piese auto NU trebuie să iei de la dezmembrări. Nu te baza pe noroc

Kitul de ambreiaj

În teorie, kit-ul de ambreiaj este fabricat să reziste chiar și peste 100.000 km, însă practica de zi cu zi ne demonstrează că uneori poate ceda chiar și după 10.000 km. Mai ales în cazul cutiilor manuale.

Toate componentele mașinii se uzează mult mai repede dacă aceasta este condusă într-un oraș aglomerat.

Gândește-te că la o oră de vârf, când stai bară la bară, apeși ambreiajul de zeci de ori până ajungi acasă. Așadar, nu are rost să cumperi un astfel de kit de la dezmembrări. Deoarece este foarte posibil să nimerești unul într-o stare nu tocmai bună și să plătești prea mult pentru acesta.

Caseta de direcție

O altă componentă ce nu ar trebui achiziționată de la dezmembrări este caseta de direcție. Aceasta nu se schimbă la un anumit interval de timp, totul depinzând de modul în care a fost condusă mașina. Caseta de direcție se strică în momentul în care virajele nu sunt luate corespunzător sau dacă mașina este parcată de fiecare dată cu roțile virate, ceea ce pune presiune pe sistemul de direcție.

Alternatorul

Ultima piesă din această listă este alternatorul. O componentă auto ce nu are nevoie de reparații în general și care în teorie, poate rezista mai bine de 10 ani în stare perfectă. Una dintre cauzele pentru care alternatorul se strică ar putea fi lipsa scutului (și prin urmare expunerea la anumite șocuri fizice) sau defectarea acestuia.

Foto Sregio Souza/Unsplash

Citește și

Cum a ajuns Iranul să scoată o clonă după Dacia Logan

 

 

 

 

Exit mobile version