Site icon Editia de Dimineata

„Ce să faci în caz de atac nuclear?” New York City a difuzat locuitorilor un ghid video de pregătire în caz de atac nuclear

Oficialii din orașul american New York au publicat un ghid video în care le spun pas cu pas locuitorilor ce să facă pentru a supraviețui în cazul unui atac nuclear, scrie L’independent

Videoclipul, postat pe NYC Emergency Management, detaliază ce trebuie făcut în cazul unui atac nuclear. Departamentul pentru Situații de Urgență detaliază cei trei pași pe care rezidenții orașului de pe coasta de est a SUA ar trebui să îi urmeze în cazul unui atac.

Ghidul începe cu imagini create pe calculator ale unor clădiri din New York în timp ce în fundal sunt auzite sirene ale unor servicii de urgență.

O femeie apare pe stradă, afirmând că „deci a avut loc un atac nuclear. Nu mă întrebați cum sau de ce, trebuie să știți că [racheta] aia mare a lovit. Ok? Deci ce facem?”

„Nu mă întreba cum sau de ce. Să știi doar că e lovitura cea mare”,  începe videoclipul. Apoi urmează câțiva pași importanți de urmat imediat după atac.

Primul pas, adăpostește-te: Intră repede într-o clădire. Intră repede și nu sta în mașină”.

„Rămâneți înăuntru și închideți toate ușile și ferestrele”… „Duceți-vă la subsol dacă este posibil”… „Fiți pe fază pentru cele mai recente informații” … se mai spune în videolip.

Videoclipul îi încurajează pe locuitorii care se află afară când are loc explozia să facă un duș și să pună toate îmbrăcămintea exterioară în pungi pentru a ține praful radioactiv sau cenușa departe de corp.

„Nu ieși afară până când oficialii nu spun că este în siguranță”, mai spune prezentatoarea.

Ghidul New York-ului pentru supraviețuirea unui atac nuclear

Pasul unu: „Intrați înăuntru, rapid. Voi, prietenii voștri, familia voastră…intrați înăuntru. Și nu, să rămâneți în mașină nu este o opțiune. Trebuie să intrați într-o clădire și să vă îndepărtați de ferestre”, explică prezentatoarea.

Pasul doi: „Stați înăuntru. Închdeți toate ușile și ferestrele. Aveți o pivniță? Îndreptați-vă spre ea. Dacă nu aveți una, îndreptați-vă cât mai mult spre mijlocul clădirii pe cât este posibil. Dacă ați fost afară după explozie, spălați-vă imediat”, continuă aceasta.

„În punctul acesta ar trebui să vă dați jos și puneți în pungi toate hainele purtate afară pentru a ține praful sau cenușa radioactivă departe de voi și oricine aflat în apropiere”, mai spune ea.

Pasul 3: „Țineți aproape. Urmăriți media pentru mai multe informații. Nu ieșiți afară până când oficialii nu spun că este sigur”, conchide ghidul video, nu înainte de a le aminti locuitorilor din New York să se înscrie pentru a primi alerte și notificări oficiale.

New York City nu a oferit detalii despre cum sau când ar putea avea loc un atac nuclear. Autoritatea orașului a mai spus că probabilitatea unui atac nuclear în sau în apropiere de New York rămâne „foarte scăzută”.

Exit mobile version