Site icon Editia de Dimineata

Ce se ascunde în spatele dependenței de jocuri video. Care sunt concluziile specialiștilor

ziarullumina.ro

Jocurile video au devenit o adevărată afacere pentru unii, iar pentru alții s-a transformat în dependență. Însă, se pare că până acum sunt destul de puține dovezi care să ateste faptul că dependența de jocuri video este nocivă pentru sănătatea persoanelor tinere. Mai mult, potrivit concluziilor unor cercetători britanici care susţin că temerile actuale sunt ”exagerate”, anunță Agerpres.

Dependența, un simptom și nu o cauză

O echipă de cercetători din cadrul universităţilor britanice Oxford şi Cardiff a concluzionat faptul că persoanele care se joacă des pe calculator sau consolă, au cel mai probabil, un cumul mare de frustrări și probleme psihosociale.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au analizat peste o mie de jucători și au discutat cu aparținători ai acestora. Răspunsul final al acestora a fost acela că că dependenţa de jocuri video ar fi de fapt un simptom al unor frustrări din viaţă decât o cauză.

”Dacă jucaţi jocuri într-un mod potenţial nesănătos, este aceasta o cauză a problemelor pe care le aveţi sau este doar un alt simptom? Daţi vina pentru că vă curge nasul pe faptul că v-aţi îmbolnăvit?”, s-a întrebat profesor Andrew Przybylski, director de cercetare la Oxford Internet Institute.

‘Jocurile online, jucate în mod compulsiv, sunt mai degrabă un simptom a ceea ce se întâmplă (în viaţă) decât o cauză”, a adăugat Przybylski, coautor al cercetării, arată Agerpres.

Studiul mai arată și faptul că mai puțin de jumătate dintre ”gamerii”  care se folosesc jocuri video, aproximativ trei ore pe zi, prezintă simptome de tulburare obsesiv-compulsivă.

Participanții la studiu au mai oferit detalii și despre comportamentul lor asociat jocurilor, în funcție de cât timp petreceau în fața ecranelor și cu cine, iar apropiații au evoluat sănătatea emoțională și socială a acestora.

Observația profesorului Przybylski, aduce în prim plan și companiile producătoare de jocuri video, care ar trebui, după spusele specialistului, să ofere mai multe informații despre obiceiurile privind utilizarea jocurilor pentru ca situația acestora să fie înțeleasă mai repede de utilizatori.

”Companiile producătoare de jocuri trebuie să fie scoase la tablă”, a continuat el. ”Nu pot colecta date prea bune şi nu pot să aflu ce fac aceşti copii în spaţiul online deoarece aceste informaţii sunt păstrate în privat, aşa că trebuie să îi cred pe cuvânt pe copii”, a atras atenţia cercetătorul, potrivit Agerpres.

Dependența de jocuri video, pe lista OMS a tulburărilor psihice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a realizat un studiu privind dependenţa de jocuri video, iar în urma acestuia au inclus în mod oficial dependența de jocuri video pe lista afecţiunilor mintale, în aceeaşi categorie cu dependenţa de cocaină şi cu dependenţa de jocuri de noroc.

Mai mult, se pare că tulburările psihice generate de dependența de jocuri video au mai fost incluse și în cea de-a XI-a ediție actualizată a Clasificării Internaţionale a Bolilor şi Problemelor de Sănătate (ICD-11), unde a fost realizată prima actualizare la nivel global al acestui domeniu de la începutul anilor 1990 și până astăzi.

Sursă Foto: ziarullumina.ro

Exit mobile version