Site icon Editia de Dimineata

Ce se întâmplă acum în Ucraina va ajunge la Curtea de la Haga. Anchetă privind posibile crime de război în Ucraina

Curtea Penală Internațională de la Haga, Țările de Jos, va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan, potrivit CNN. 

Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Lituania a cerut anterior CPI să deschidă o anchetă cu privire la crimele de război comise de Rusia și Belarus în Ucraina, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, spunând pentru Washington Post: „Ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva”, potrivit The Guardian.

Odată cu creșterea dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a muniție în orașele ucrainene  guvernul de la Kiev pregătește, de asemenea, un caz împotriva Moscovei.

Ucraina a deschis un proces și la Curtea Internațională de Justiție pentru că a lansat o invazie sub pretextul unor acuzații false de genocid comise împotriva vorbitorilor de limbă rusă a țării.

Exit mobile version