Site icon Editia de Dimineata

Ce se întâmplă cu averea Reginei? Prințul William a moștenit o moșie de 700 de ani în valoare de 1 miliard de dolari

Testamentele regale nu sunt niciodată făcute publice. Asta înseamnă că ceea ce se va întâmpla cu o mare parte din averea personală a Reginei după moartea sa de săptămâna trecută va rămâne un secret de familie.

Forbes a estimat anul trecut că averea personală a defunctei monarhe era în valoare de 500 de milioane de dolari, formată din bijuteriile sale, colecția de artă, investițiile și cele două reședințe, Castelul Balmoral din Scoția și Casa Sandringham din Norfolk. Regina a moștenit ambele proprietăți de la tatăl ei, regele George al VI-lea, scrie CNN.

„[Testamentele regale] sunt ascunse, așa că nu avem nicio idee despre ceea ce se află în ele și despre valoarea lor, iar acest lucru nu este niciodată făcut public”, a declarat pentru CNN Business Laura Clancy, lector în domeniul mass-media la Universitatea Lancaster și autoarea unei cărți despre finanțele regale.

Dar marea majoritate a averii familiei regale – care totalizează cel puțin 18 miliarde de lire sterline (21 de miliarde de dolari) în terenuri, proprietăți și investiții – trece acum pe un drum bine străbătut, vechi de secole, către noul monarh, regele Charles, și moștenitorul său.

Prințul William și Moșia Ducatului de Cornwall

Linia de succesiune îl face pe prințul William, acum primul în linia de succesiune la tronul britanic, un om mult mai bogat.

Viitorul rege moștenește moșia privată Ducatul de Cornwall de la tatăl său. Ducatul deține un portofoliu vast de terenuri și proprietăți care acoperă aproape 140.000 de acri, majoritatea în sud-vestul Angliei.

Creat în 1337 de către regele Eduard al III-lea, domeniul valorează aproximativ 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari), potrivit conturilor sale pentru ultimul an financiar.

Veniturile obținute de pe moșie sunt „folosite pentru a finanța activitățile publice, private și caritabile”, ale Ducelui de Cornwall, se arată pe site-ul său. Acest titlu este deținut în prezent de prințul William.

Regele Charles. Crown Estate

De departe, cea mai mare parte a averii familiei, Crown Estate, în valoare de 16,5 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari), aparține acum regelui Charles, în calitate de monarh în funcție. Dar, în baza unui aranjament care datează din 1760, monarhul predă toate profiturile din moșie guvernului în schimbul unei părți, numită Subvenția Suverană.

Proprietatea include întinderi vaste de proprietăți din centrul Londrei și fundul mării din jurul Angliei, Țării Galilor și Irlandei de Nord. Are statutul unei corporații și este administrat de un director general și de comisari – sau directori neexecutivi – numiți de monarh la recomandarea primului ministru.

În ultimul an financiar, a generat un profit net de aproape 313 milioane de lire sterline (361 milioane de dolari). Din această sumă, Trezoreria britanică i-a plătit reginei o subvenție suverană de 86 de milioane de lire sterline (100 de milioane de dolari). Această sumă este echivalentă cu 1,29 lire sterline (1,50 dolari) pentru fiecare persoană din Regatul Unit.

Cea mai mare parte a acestor bani este cheltuită pentru întreținerea proprietăților familiei regale și pentru plata personalului acesteia.

Subvenția Suverană este de obicei echivalentă cu 15% din profiturile proprietății. Dar, în 2017, plata a fost majorată la 25% pentru următorul deceniu pentru a ajuta la plata lucrărilor de renovare a Palatului Buckingham.

Regele Charles moștenește, de asemenea, Ducatul de Lancaster, o proprietate privată care datează din 1265 și care a fost evaluată la aproximativ 653 de milioane de lire sterline (764 de milioane de dolari), potrivit celor mai recente conturi. Veniturile din investițiile sale acoperă costurile oficiale care nu sunt acoperite de subvenția suverană și ajută la susținerea altor membri ai familiei regale.

Averea Reginei. Restricții

În ciuda sumelor uriașe, monarhul și moștenitorul său sunt restricționați în ceea ce privește cât de mult pot beneficia personal de averile lor.

Regele poate cheltui Subvenția Suverană doar pentru îndatoririle regale. Și nici el și nici moștenitorul său nu au voie să beneficieze de pe urma vânzării bunurilor din ducatele lor. Orice profit obținut din vânzări este reinvestit înapoi în moștenire, potrivit unui document explicativ publicat de Institute for Government’s (IfG).

De asemenea, Trezoreria britanică trebuie să aprobe toate tranzacțiile imobiliare mari, a precizat IfG.

Cu toate acestea, spre deosebire de subvenția suverană generată de Crown Estate, ambele ducate sunt surse private de avere, ceea ce înseamnă că proprietarii lor nu sunt obligați să ofere detalii în afară de raportarea veniturilor lor, a precizat IFG.

Anul trecut, regele Charles, pe atunci duce de Cornwall, și-a plătit singur 21 de milioane de lire sterline (25 de milioane de dolari) din averea Ducatului de Cornwall.

Nici prințul William și nici regele Charles nu sunt obligați să plătească vreo formă de impozit pe proprietățile lor, deși ambii ducați au plătit voluntar impozitul pe venit începând din 1993, potrivit IfG.

Această măsură a fost luată la un an după ce familia regală s-a confruntat cu critici puternice pentru că a plănuit să folosească bani publici pentru a repara Castelul Windsor, care a suferit pagube în urma unui incendiu.

Exit mobile version