Site icon Editia de Dimineata

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GERMANIA? Informații aiuritoare despre dejucarea unei lovituri de stat puse la cale de o grupare de extremă-dreapta

Pregăteau o lovitură de stat, nici mai mult, nici mai puțin. Unii dintre ei dețineau legal arme. Câteva mii de polițiști s-au deplasat la prima oră în 11 landuri, pentru a aresta suspecții care pregăteau ”Ziua Z”. Toți suspecții sunt cetățeni germani.

Pare scenariu de film, dar nu este. Este doar descrierea unei ample acțiuni polițienești desfășurate miercuri dimineață în mai multe landuri germane, soldate cu reținerea a 25 de presupuși membri și susținători ai unei grupări de extremă-dreapta suspectate că ar fi pus la cale o lovitură de stat în Germania.

3000 de polițiști și membri ai forțelor speciale, în 11 landuri

Descinderile, efectuate în 11 landuri de circa 3000 de polițiști și membri ai forțelor speciale, au fost anunțate de Procuratura federală, relatează Focus.

Suspecții au fost arestați în landurile Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hesse, Saxonia Turingia, precum și în Austria și Italia, a precizat Procuratura.

Un soldat activ, membru al Comandamentului Forțelor Speciale, și mai mulți rezerviști se numără printre cei vizați de anchete, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Serviciului de Informații Militare. Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o operațiune antiteroristă majoră.

Suspecții sunt acuzați că pregăteau, începând din noiembrie 2021, o lovitură de stat – răsturnarea republicii și organizarea unei noi forme de stat pe modelul Germaniei de la 1871.

”Heinrich al XIII-lea”

Conform anchetatorilor germani, grupul era format din membri ai micării de extremă-dreapta Reichsburger (Cetățenii Reichului), ai cărei susținători spun că „Reich-ul german încă există în granițele sale de dinainte de 1939”, scrie Focus. Gruparea se afla de mai mult timp în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promova.

Ei ar fi pus la cale un asalt asupra clădirii Parlamentului, iar un rol important l-ar fi avut un cetățean german în vârstă de 71 de ani, antreprenor imobiliar din Frankfurt, cunoscut sub numele de „prințul Heinrich al XIII-lea”, el fiind unul dintre cei doi presupuși lideri ai grupării care au fost arestați.

Acesta ar fi avut deja contacte cu reprezentanți ai Federației Ruse din Germania, scrie cotidianul Frankfurter Rundschau. Gruparea considera că singurul contact viabil pentru stabilirea noii ordini erau acești reprezentanți ai Federației Ruse, a precizat biroul Procuraturii federale. Nu există nicio dovadă deocamdată că acești reprezentanți ar fi reacționat pozitiv la solicitare, scrie Frankfurter Rundschau.

Prințul Heinrich XIII (71 de ani) provine dintr-o veche familiară nobiliară, cunoscută sub numele Casa de Reuss, care a stăpânit până în 1918 părți din actualul land Thuringia din estul Germaniei. Potrivit BBC, toți membrii de sex masculin ai familiei sunt botezați Heinrich, urmat de un număr.

Prințul deține o proprietate în orașul Saaldorf: un mic castel de vânătoare în stil neo-gotic, Waidmannsheil, scrie publicația Die Welt. Potrivit procurorilor, castelul era folosit pentru întrunirile grupului, unde a fost plănuită lovitura.

Din grup făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei

Anchetatorii estimează că din acest grup care complota o lovitură de stat făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei. „Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al Procuraturii federale, conform BBC.

Anchetatorii mai spun că suspecții aveau deja planuri pentru a conduce Germania, prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”. Focus precizează că aceștia nu excludeau nici victimele umane, în drumul spre atingerea țelului lor.

Un fost parlamentar al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care este judecător la Berlin, se numără printre persoanele reținute miercuri dimineață, mai scrie Frankfurter Rundschau.

Focus publică identitatea fostului parlamentar. Este vorba despre celebra judecătoare Birgit Malsack-Winkemann, care a fost reținută la Berlin. Fostă deputată AfD în Bundestag, aceasta urma să joace un rol important în lovitura de stat pusă la cale, scrie Focus, care îi publică și poza.

Conștienți că inclusiv crimele le ajutau la atingerea obiectivului

Membrii acestei grupări criminale ”sunt conștienți că acest proiect nu putea fi dus la bun sfârșit decât cu utilizarea de mijloace militare și a violenței la adresa reprezentanților statului. Aceasta include și comiterea de crime. Acuzații resimt un profund sentiment de respingere a instituțiilor statului și a ordinii de bază a democrației liberale care domnește în Republica Federală Germania. Acest lucru, de-a lungul timpului, i-a făcut să dorească din ce în ce mai mult să participe la eliminarea pe cale violentă a ordinii de stat și să se angajeze în acte pregătitoare concrete”, se arată în comunicatul Procuraturii federale.

Membrii grupării urmează un conglomerat de mituri și teorii ale conspirației provenite din așa-zisa Ideologie a Cetățeanului Reich-ului și ale QAnon. Ei sunt ferm convinși că Germania este guvernată acum de membri ai unui așa-zis ”Deep State”.

Pe baza ideologiei lor, acuzații au început să își intensifice pregătirile încă din noiembrie 2021. Acestea cuprind planificarea de structuri administrative, cumpărarea de echipamente, organizarea de antrenamente de tragere și recrutarea de noi membri, se mai arată în comunicat.

Organul central al grupării este ”Consiliul”, iar Heinrich XIII P. R este președintele. El este considerat ca un viitor șef al statului în cadrul grupării. Thomas T. este consilierul său personal. Din noiembrie 2021, membrii ”Consiliului” s-au reunit în mod regulat pentru a planifica preluarea puterii în Germania și construirea propriilor structuri ale statului. Ca și un Cabinet obișnuit, și ”Consiliul” dispune de diferite departamente, precum ”justiția”, ”externele” și ”sănătatea”. În orice caz, suspecții Birgit M.-W., Paul G., Ruth L., René R. și Melanie R. erau prevăzuți pentru a conduce aceste departamente, precizează sursa citată.

Sursa foto: Tagesspiegel/Twitter

DOCUMENTUL OFICIAL REFERITOR LA OPERAȚIUNEA DE MIERCURI DIMINEAȚĂ poate fi consultat AICI

 

 

 

 

Exit mobile version