Site icon Editia de Dimineata

Ce se petrece în creierul nostru când ascultăm melodia preferată

Ne vom putea vindeca într-o bună zi grație muzicii? Deja muzica ajută la diagnosticarea anumitor maladii, cum ar fi depresia sau maladia Alzheimer. În orice caz, cercetători de la Universitatea din Besancon au făcut un interesant experiment în legătură cu frisonul muzical, adică exact acea reacție epidermică provocată de muzică, acea piele de găină, pe care o constatăm deseori. Un moment analizat anterior de alți cercetători canadieni sau americani cu ajutorul unor scanere, scrie francetvinfo.fr.

De data asta, experimentul s-a făcut cu un material mai ușor, mai puțin impresionant pentru participanți, pentru că este vorba despre o electroencefalogramă (EEG). Thibault Chabin și echipa sa de la Universitatea din Besancon a cerut unui număr de 18 participanți să asculte melodia preferată cu un aparat echipat cu 256 de electrozi. Astfel s-au putut repera semnale foarte fine pe care și le trimiteau neuronii în timpul melodiei.

Ce anume provoacă acest frison?

Mai întâi, creierul nostru eliberează dopamină: acest hormon al recompensei, care acționează și când câștigăm la loto , de exemplu.

Dar mai ales cercetătorii francezi au putut vedea în studiul lor că particioanții aveau frisoane aproape peste tot, aproape tot timpul, pentru că acționa memoria muzicală, cea care ne spune: cunosc această melodie și îmi place. Dar acționa și o memorie de anticipare a creierului, cea a momentului care vine, care provoacă această reacție epidermică, acea ”piele de găină”.

Partaj emoțional

Acest experiment face parte dintr-un proiect științific mai mare în jurul rolului muzicii. Pare că nu provoacă efecte biologice benefice: în sensul strict, nu ne vindecăm prin muzică. Totuși, ea ne dă senzații, reacții fizice pozitive. Neurologii melomani tind să le înțeleagă.

În septembrie 2019, cercetătorii au reușit să mai facă un experiment de mai mare amploare, echipând spectatorii dintr-o sală de concerte cu EEG pentru a vedea dacă li se conectează creierele unele cu celelalte și cu muzica. Ei vor să vadă ceea ce numesc partaj emoțional: dacă există o sincronizare cerebrală între spectatorii care nu se cunosc. Rezultatele sunt așteptate cu nerăbdare. Până atunci nu ne rămâne decât să ascultăm muzica preferată și să ne simțim bine, chiar dacă nu știm exact de ce.

Sursa foto: unsplash.com

Exit mobile version