Site icon Editia de Dimineata

Ce spun polonezii. Primele detalii despre racheta prăbușită. De ce nu a funcționat scutul antirachetă?

Polonia a oferit primele informații strânse pe teren cu privire la prăbușirea rachetei care a ucis marți două persoane pe teritoriul său. Varșovia exclude un atac deliberat asupra teritoriului său.

„Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a declarat Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională din cadrul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda.

El a precizat că la locul accidentului lucrează o echipă de anchetatori polonezi și americani, Kievul cerând de asemenea să ia parte la investigații.

De ce nu a funcționat scutul antirachetă?

Totuși, indiferent de proveniența rachetei, există o întrebare și această e legitimă. De ce nu a funcționat scutul antirachetă?

Fostul comandant al scutului antirachetă din Polonia (baza din Redzikowo), colonelul Piotr Lewandowski, a explicat într-un interviu pentru presa din Polonia de ce scutul nu a reacționat în momentul în care racheta care a explodat la Przewodow a depășit granițele Poloniei.

Colonelul a recunoscut că, teoretic, sistemul Patriot, care se află în imediata apropiere a rachetei, ar fi putut reacționa și doborî racheta care a încălcat marți spațiul aerian polonez, deși ar fi fost „extrem de dificil”.

„În primul rând, nu ne aflăm în stare de război. Într-o situație de război, am avea sprijinul sistemelor NATO și, în plus, trebuie amintit că sistemele noastre sunt doar în curs de dezvoltare: aceste trei programe principale de apărare antirachetă și antiaeriană a Poloniei, numite ‘scutul polonez’, sunt în faza de dezvoltare și, în cele din urmă, vom obține această capacitate”, a răspuns ofițerul.

 

Exit mobile version