Site icon Editia de Dimineata

Ce știți despre păsările care „divorțează”?

Există animale care își aleg partenerul pe viață. Se tot vorbește despre lupi, castori sau vulpi  – iar la păsări despre albatroși, lebede, pinguini, bufnițe Tyto sau turturele. Unele păreri sunt fundamentate și argumentate științific, altele…posibil să fie doar mituri urbane (sau rurale).

Dar ce știți despre divorțul la păsări?

Ei bine,  păsările monogame își schimbă partenerii din motive similare cu despărțirile umane, spun oamenii de știință.

Ca la oameni. De vină: despărțirile și „trădarea” în dragoste

Relațiile amoroase sau separările de lungă durată sunt de obicei sinonime cu divorțul în cazul cuplurilor umane – dar se pare că factori similari joacă un rol în cazul despărțirilor dintre păsări, scrie The Guardian.

Se crede că peste 90% dintre speciile de păsări au, în general, un singur partener pentru cel puțin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, unele păsări monogame își schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, deși partenerul inițial a rămas în viață – un comportament numit „divorț”.

Deși o serie de studii au analizat posibilii factori asociați cu astfel de despărțiri, experții spun că acestea tind să se concentreze asupra unor specii individuale sau grupuri de specii.

În prezent, cercetătorii afirmă că au descoperit doi factori-cheie care sunt implicați în divorț la o gamă largă de specii de păsări: promiscuitatea masculilor și migrațiile pe distanțe lungi.

Studiu

Scriind în jurnalul Proceedings of the Royal Society B, cercetătorii din China și Germania descriu modul în care s-au bazat pe datele publicate anterior cu privire la ratele de divorț pentru 232 de specii de păsări cu date privind mortalitatea și distanțele de migrație. De asemenea, echipa a acordat masculilor și femelelor din fiecare specie un „scor de promiscuitate” separat, pe baza informațiilor publicate despre comportamentul păsărilor.

De asemenea, au efectuat o analiză bazată pe relațiile evolutive dintre specii pentru a lua în considerare efectul strămoșilor comuni.

Rezultatele arată că speciile cu rate de divorț foarte ridicate au avut tendința de a fi strâns legate între ele, o constatare valabilă și pentru speciile cu rate de divorț foarte scăzute. Un model similar a fost observat pentru promiscuitatea masculină.”De exemplu, ploșnițele, rândunelele, marțafoiul, rățușca și mierlele aveau atât rate ridicate de divorț, cât și promiscuitate masculină, în timp ce petrele, albatroșii, gâștele și lebedele aveau rate scăzute de divorț și promiscuitate masculină”, scrie echipa.

Promiscuitatea masculină

În timp ce cercetătorii au constatat că o promiscuitate masculină mai mare a fost asociată cu rate mai mari de divorț, nu același lucru s-a întâmplat în cazul promiscuitate feminină.„Atunci când o pasăre masculină este promiscuă, este adesea percepută ca o reducere a acestui angajament, deoarece atenția și resursele sale sunt împărțite între mai multe femele. Acest lucru îl poate face mai puțin atractiv ca partener și, astfel, este mai probabil să fie „divorțat” în următorul sezon de reproducere. În schimb, un mascul își poate spori condiția fizică prin împerecherea cu mai multe femele”, a declarat Dr. Zitan Song, coautor al cercetării de la Institutul Max Planck de Comportament Animal din Germania.Prin urmare, ratele de divorț pot crește acolo unde masculii au mai multe oportunități de a fi promiscui.

La femele e…”altfel”. Tot ca-n viață

Cu toate acestea, Song a sugerat că promiscuitatea femelelor ar putea să nu ducă la aceleași consecințe, deoarece incertitudinea cu privire la paternitatea urmașilor ar putea duce la o mai mare implicare a masculilor în îngrijirea părinților. Echipa a constatat, de asemenea, că speciile cu distanțe de migrație mai mari aveau o rată de divorț mai mare.

„După migrație, perechile pot ajunge la destinație în mod asincron, ceea ce duce la o situație în care cel care a sosit mai devreme se poate împerechea cu un alt partener, ceea ce duce la un „divorț”. De asemenea, migrația ar putea duce la aterizarea perechilor în locuri de reproducere diferite, provocând astfel un „divorț” din cauza pierderii accidentale. Acest efect se intensifică odată cu creșterea distanței de migrație”, a declarat Song. Echipa a observat că migrațiile mai lungi au redus fereastra de împerechere.”Divorțul poate ajuta la facilitarea reproducerii imediate la sosire, mai degrabă decât la așteptarea unui partener anterior”, a spus Song.

Divorțul la păsări și încălzirea globală

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că ratele de mortalitate și distanța de migrație păreau să fie legate de promiscuitatea masculină, sugerând potențiale efecte indirecte asupra divorțului.

Echipa spune că rezultatele sugerează că divorțul la păsări nu poate fi doar o strategie de creștere a capacității fizice a unui individ sau un răspuns la factori ecologici, cum ar fi migrația, ci ar putea fi afectat simultan de ambele.

Dr. Samantha Patrick, expert în biologie marină la Universitatea din Liverpool, care nu a fost implicată în cercetare, a salutat studiul.

„Poate că, având în vedere propriile mele interese de cercetare actuale, consider că rezultatele care leagă asincronia migrației de divorț [sunt cele mai interesante]”, a spus ea. „Pe măsură ce clima devine mai imprevizibilă, calendarul migrației ar putea deveni mai variabil, iar această lucrare sugerează că, la nivelul tuturor speciilor, acest lucru ar putea crește ratele de divorț”.

 

Exit mobile version