Site icon Editia de Dimineata

Ce trebuie să știți despre pantalonii culottes

Să recunoaștem: o pereche de pantaloni culotte sau o fustă pantalon este un articol de îmbrăcăminte curios. Jumătate fustă, jumătate pantalon, nu este nici una, nici alta. În avantajul lor, culottes sunt modeste și practice. Întrebarea este: pot fi la modă?

Hedi Slimane pare să creadă că da; el le-a folosit în look-ul de deschidere al show-ului său Celine de toamnă 2019, cu influențe bougie, cu accente din anii ’70. Ceea ce a întors capetele, totuși, a fost schimbarea de tactică a lui Slimane, de la glam-ul anilor ’80 la chic conservator, nu aceste modele de fustă pantalon. Nu a fost întotdeauna așa. De fapt, aceste articole de îmbrăcăminte bifurcate au fost subiectul unor controverse de-a lungul unei mari părți din istoria lor.

Purtate pentru prima dată de aristocrați și militari, culottes au fost la începuturi tăiate aproape de genunchi. Înainte de a deveni la modă, acești pantaloni au fost adoptați de femeile sportive.

Primele discuții în jurul culottes erau de fapt conversații despre mobilitatea și rolul femeilor în societate. Pantalonii lui Amelia Bloomer sunt verișori ai fustei pantalon, care au fost mai târziu asociați cu sufragetele, o legătură care a fost făcută într-un articol din Vogue din 1911, „The Distracting Jupe-Culotte”, în care Madeleine Pelletier, medic și feministă din primul val, a fost citată spunând: „Luptând pentru libertatea sexului meu, sunt dușmanul a tot ceea ce oprimă … libertatea de mișcare este favorabilă libertății de gândire … toate femeile cu adevărat dornice de libertate vor adopta cu entuziasm noua modă.” A sosit acel moment? Votul de încredere al lui Slimane sugerează că da.

Ce sunt culottes și de unde au apărut? În ultimul sezon, clasicele modele de fustă pantalon au revenit într-un mod glorios. Sunt incredibil de șic, confortabile și versatile – piesa de bază perfectă pentru vară.

Și totuși, nu este deloc prima dată când pantalonii se află în lumina reflectoarelor modei. Pantalonii culottes au o istorie lungă și tumultuoasă și au trecut prin mai multe schimbări de-a lungul anilor. Cuvântul francez culotte semnifică o pereche de pantaloni lungi sau pantaloni scurți, derivat din cuvântul francez culot, care înseamnă jumătatea inferioară a unui lucru… cu alte cuvinte: partea de jos.

În ultima perioadă, au devenit una dintre cele mai cool tendințe din toate timpurile. Dar cum ați clasifica această piesă de modă excentrică? Pantaloni scurți, fustă sau toate cele de mai sus? Adevărul este că modelele de fustă pantalon culottes sunt un lucru aparte.

Acest articol de îmbrăcăminte a devenit o piesă de îmbrăcăminte pentru femei din epoca victoriană și o necesitate pentru femeile active care doreau să călărească cai și să meargă pe bicicletă. Pantalonii culottes victorieni erau deghizați în fuste până la podea, cu despicătura piciorului complet acoperită, prin urmare, era aproape imposibil să se facă diferența.

Culottes sau fusta pantalon, dacă vreți, au debutat la începutul anilor 1500, dar de atunci și-au făcut apariția în aproape fiecare deceniu. Dar chestia este că pantalonii culottes nu au fost de fapt la modă până în anii 1930. Potrivit Vogue, designerul Elsa Schiaparelli „a creat revoluționara fustă divizată, un precursor al pantalonilor scurți, care a fost purtată de Lili de Alvarez la Wimbledon în 1931 și a șocat lumea tenisului”, aducând, în esență, culottes în atenția lumii.

Schiaparelli a purtat adevărata ei fustă nedivizată, nedeghizată de panouri sau de o fustă înfășurată, la Londra, în timpul unei călătorii pentru a cumpăra tweed. Îmbrăcămintea a stârnit multe controverse și a fost condamnată cu vehemență de presa britanică.

Culottes a luat cu adevărat amploare în anii ’40, odată cu mișcarea de emancipare a femeii. Ținutele din două piese erau populare în anii ’40, deoarece exista o raționalizare a țesăturilor din cauza războiului.

În anii ’80 și ’90, culottes au fost o declarație de modă standard, iar designul a fost adoptat de unele dintre marile case de modă. Acum, ne aflăm în noul mileniu, unde fusta pantalon este încă la modă.

Talia înaltă este croită pentru a evidenția talia, iar țesătura moale vă va menține răcoroasă și confortabilă pentru întreaga zi. Acești pantaloni sunt disponibili în mai multe culori și perfecți  pentru a-i integra în garderoba de vară.

Exit mobile version