Site icon Editia de Dimineata

Ce vrea Transnistria

Deputații separatiști proruși din Transnistria, reuniți în congres extraordinar, au cerut oficial ajutorul Rusiei pentru a proteja Transnistria în fața presupusei presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit canalului aplicației de mesagerie Telegram al agenției oficiale de presă a republicii nerecunoscute, Novosti PMR. Congresul aşa-zişilor „deputaţi de toate nivelurile” din Transnistria a adoptat o rezoluţie în care acuză Chişinăul de „război economic” împotriva Tiraspolului şi cere „măsuri de protecţie” din partea Rusiei în faţa presupusei „presiuni sporite” a Chişinăului, pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din Ucraina vecină,

Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului.

„Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Politici de Reintegrare resping declaraţiile propagandistice venite dinspre Tiraspol. Ţinem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul în cadrul legăturilor sale cu Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Potrivit vicepremierului moldovean, aceste politici îi avantajează pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng al Nistrului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a catalogat așa-zisul congres al pretinșilor „deputați de toate nivelurile”, desfășurat astăzi la Tiraspol, ca fiind „un eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri”.

„Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui așa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate”, a declarat Daniel Vodă după ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Rezoluția adoptată la Tiraspol

La o mare reuniune la Tiraspol, conducerea regiunii secesioniste transnistrene a adoptat o rezoluție în care critică vehement Chișinăul pentru presupuse „presiuni” și cer Parlamentului de la Moscova „luarea de măsuri pentru apărarea Transnistriei”, notează Europa Liberă Moldova.

În spațiul public a apărut un draft al unei rezoluții care ar urma să fie adoptată la finele „congresului”.

Radio Europa Liberă Moldova scrie că rezoluția va fi transmisă către: secretarul general al ONU, participanții la procesul de negociere în formatul „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Parlamentul European, Adunarea interparlamentară a CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Primul dintre cele şapte puncte ale documentului se referă la înaintarea unei solicitări către autorităţile ruse de a proteja Transnistria de aşa-numita „blocadă economică” din partea Republicii Moldova.

Nemulţumirea Tiraspolului survine după ce autorităţile de la Chişinău au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

De asemenea, deputaţii transnistrenii s-au plâns şi în legătură cu Legea cu privire la separatism adoptată de Chişinău. Conform unora dintre prevederile acesteia, „acţiunile separatiste, comise în scopul separării unei părţi a teritoriului Republicii Moldova”, sunt pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani, relatează media de peste Prut.

În anul 2023, exportul agenţilor economici din regiunea transnistreană către ţările din Uniuni Europene a depăşit 70%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, în creştere cu peste 20% în raport cu anul 2019, potrivit datelor Biroului pentru Reintegrare, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

Reacția diplomației ruse

Reacţia diplomaţiei ruse nu s-a lăsat aşteptată, Ministerul rus de Externe dând asigurări că pentru Moscova este o „prioritate protejarea” locuitorilor din Transnistria. Rusia „va examina cu atenţie” cererea Tiraspolului, a transmis MAE rus într-o declaraţie, fără să ofere mai multe precizări.

Înlănţuirea acestor evenimente aminteşte de o situaţie similară din februarie 2022, când un apel al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei a fost folosit de preşedintele rus Vladimir Putin ca unul dintre pretexte pentru declanşarea unui atac pe scară largă asupra acestei ţări, comentează AFP, preluată de agerpres.ro.

Deputaţii din Transnistria, reuniţi la Tiraspol într-un congres extraordinar, primul din 2006 încoace, au cerut Parlamentului rus să „pună în aplicare măsuri pentru a proteja” acest mic teritoriu unde locuiesc „peste 220.000 de cetăţeni ruşi” în faţa „presiunii sporite din partea Republicii Moldova”.

Ministrul de Externe separatist, Vitali Ignatiev, a declarat pentru postul de televiziune rus Rossia-24 că scopul este „în primul rând de a cere sprijinul diplomatic din partea Moscovei”, potrivit AFP.

Ce este cu Transnistria

Fâşie îngustă de pământ situată între Republica Moldova şi Ucraina, Transnistria a ieşit de sub jurisdicţia Chişinăului după un scurt război în 1992 împotriva armatei moldovene. Conform cifrelor oficiale, Rusia păstrează încă 1.500 de militari acolo, în principal pentru a îndeplini o misiune de menţinere a păcii.

După asaltul rusesc asupra Kievului din februarie 2022, au apărut speculaţii cu privire la un posibil atac rusesc dinspre Transnistria către marele oraş-port ucrainean Odesa de la Marea Neagră.

Autorităţile separatiste susţin că acest congres a fost o reacţie la recenta introducere de către Chişinău a taxelor vamale la importurile din Transnistria.

În rezoluţia lor, deputaţii din Transnistria cer, de asemenea, secretariatul general al ONU să împiedice „provocările” care ar putea duce la o „escaladare a tensiunilor”.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, temerile că războiul s-ar putea extinde în Transnistria au revenit mereu în actualitate.

Anul trecut, Tiraspolul a acuzat Kievul că ar dori să îl atace după ce a pretins că a dejucat un atentat împotriva liderilor săi în martie.

Ministerul rus al Apărării a afirmat din nou săptămâna trecută, fără a furniza nicio dovadă, că Ucraina ar pregăti o „provocare armată” împotriva Transnistriei.

Cu o populaţie oficială de 465.000 de locuitori, majoritatea vorbitori de limbă rusă, independenţa acestui teritoriu situat de-a lungul râului Nistru nu este recunoscută de către comunitatea internaţională şi nici de Moscova.

Chişinăul şi Uniunea Europeană acuză în mod regulat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, care a fost în trecut în zona sa de influenţă, dar ale cărei autorităţi sunt acum orientate în mod ferm spre Europa.

În decembrie 2023, UE a decis să deschidă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova, mai aminteşte AFP.

Opinia secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană

Înaintea reuniunii de miercuri, au circulat în spațiul public speculații despre o posibilă solicitare de aderare a Transnistriei la Rusia.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, înaintea ședinței de azi, că zvonurile despre presupusa aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă reprezintă o formă de presiune psihologică şi politică legată de alegerile care vor avea loc anul acesta în mai multe state, inclusiv în R. Moldova. Pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei, ruşii ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei, spune oficialul NATO.

„Acest tip de mişcare, dacă se va întâmpla, să vedem, unu: este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, drept internaţional, nu e nicio diferenţă. Tot Rusia controlează, tot trupe ruseşti sunt pe acolo, strategic nu se schimbă nimic. Aceasta este un fel de presiune psihologică şi politică, nu are niciun fel de consecinţă militară sau strategică. Pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei, ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei. Păi ei nu pot să rezolve problema cu Ucraina în Donbas, dar undeva în spatele frontului”, a explicat secretarul general adjunct al NATO, într-un interviu la Antena 3.

Geoană a declarat că nici în România și nici R. Moldova nu vede un risc iminent într-o escaladare militară în Transnistria, deoarece rușii nu au resursele necesare. În același timp, Rusia va încerca prin toate mijloacele să dezbine Europa.

„Adevărata preocupare pentru noi nu este pe termen scurt. Ucraina va rezista, Ucraina va rămâne un stat independent, Ucraina va rămâne un stat suveran. Ucraina, şi sperăm şi R. Moldova şi alţii din regiunea noastră vor veni către noi, către Europa şi către NATO. Dar unde există într-adevăr o preocupare reală este că Rusia va rămâne foarte agresivă nu doar militar, dar în tot ce înseamnă spectrul de război hibrid, dezinformare. E o luptă între democrația europeană si autoritarismul rusesc. Nu are niciun drept Moscova să le spună înspre cine să se îndrepte” a conchis secretarului general al NATO.

Exit mobile version