Site icon Editia de Dimineata

Cea de-a doua ediție LYNX Festival va avea loc între 4 – 9 iunie

În perioada 4 – 9 iunie 2024 se va desfășura la Brașov a doua ediție LYNX Festival, primul eveniment de la noi din țară dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură, inițiat de Asociația România Sălbatică și Asociația Forona. După ce anul trecut a inclus în programul său 8 documentare internaționale, toate sold-out, majoritatea în premieră în România, festivalul revine cu o nouă selecție inedită care îi va încânta pe iubitorii de film și natură de toate vârstele.

„Sunt foarte entuziasmat pentru a doua ediție LYNX Festival, care se anunță cel puțin la fel de bună ca prima. Dintre cele mai interesante filme pe care o să le aducem amintesc acum de Wild Transylvania, regizat de John Murray, unul dintre invitații noștri speciali de la ediția trecută. Filmul este prezentat în premieră în România și spune povestea vieții sălbatice din această regiune a țării noastre într-un mod armonios, întrețesut și cu peisaje pitorești. Un alt film din program, care a câștigat mai multe festivaluri de profil, este Cactus Hotel, o comedie faină cu animale de tot felul și cu o poveste absolut fascinată. Aș mai pune pe listă și un film foarte interesant despre lupi, unul despre Marea Mediterană, dar și o producție de la BBC despre Antarctica, documentar ce va fi prezentat în format 3D. Nu vor lipsi nici expozițiile de fotografie, iar în cadrul festivalului vom anunța și câștigătorii la concursul internațional Milvus. Acesta este un sumar care sper că va atrage atenția iubitorilor de natură, cărora le promitem și alte surprize dacă vor fi la Brașov la început de iunie.”, a declarat Dan Dinu, directorul artistic al festivalului și președintele Asociației România Sălbatică.

Participanți

John Murray, producător a peste 100 de filme documentare difuzate pe cele mai renumite canale din lume, și câștigător a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Emmy, revine la Brașov după ce anul trecut s-a întâlnit cu publicul român la premiera mondială a documentarului Insulele sălbatice ale Irlandei / Ireland’s Wild Islands. El declara la acel moment, în cadrul unui masterclass, că „Transilvania este o comoară care nu se găsește nicăieri în Europa“ și promitea să aibă premiera documentarului Wild Transylvania, aflat atunci încă în producție, în cadrul următoarei ediții LYNX Festival. „Când mă întorc acasă în Irlanda, le spun tuturor că trebuie să vină neapărat în Transilvania pentru că e minunată și niciun alt loc din Europa nu se compară cu ea și cu viața sălbatică pe care o are.”, spunea John Murray, care își respectă promisiunea și va prezenta în premieră, în cadrul LYNX Festival 2024, imaginile filmate în cele mai sălbatice zone ale Transilvaniei.

Cactus Hotel, o altă piesă de rezistență a selecției de anul acesta, are în palmares deja numeroase premii la festivaluri internaționale, printre care și marele premiu la Green Screen (Germania), unul dintre cele mai importante festivaluri europene de film documentar. Alte festivaluri în care a fost laureat sunt Darss Nature Film Festival (Germania), Festival International Nature Namur (Franța), Innsbruck Nature Film Festival (Austria) și Sondrio Festival (Italia). Regizat de Yann Sochaczewski, care are o experiență de peste 20 de ani în realizarea de film documentar, Cactus Hotel aduce pe marele ecran 50 de minute de povești construite în jurul unui cactus saguaro. „Regizorul și-a asumat o provocare extraordinară prin decizia sa curajoasă de a pune în evidență o plantă dintr-o singură locație și de a face din ea personajul principal al unui întreg film. Cu imaginile sale magnifice cu animale și o coloană sonoră care completează subtextul producției, aceasta devine o lecție despre cum să creezi o parabolă cinematografică despre 200 de ani de viață ai unui cactus în deșert.”, sunt cuvintele cu care a fost descris documentarul de juriul Festivalului Filmului de Munte și Aventură Graz (Austria).

Deschiderea LYNX Festival va avea loc la Cinema Astra (str. Lungă, nr. 1), gazda principală a evenimentului. Mai multe detalii despre invitații, evenimentele speciale și surprizele celei de-a doua ediții, precum și programul complet, vor fi anunțate curând.

Despre festival

Proiectul România Sălbatică a luat naștere în 2010, la inițiativa fotografului de natură Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numără cel mai amplu documentar despre natura României, lansat în 2021 și multi-premiat în festivaluri naționale și internaționale, numeroase proiecții speciale cu scop educativ, expoziții de fotografie organizate în România și străinătate, un album de fotografie unic tipărit în 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educația, o aplicație mobilă cu peste 6.000 de utilizatori și o comunitate online interactivă de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 inițiativa a luat forma unei Asociații, având ca scop conservarea naturii prin informarea și educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei și filmului documentar.

FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură și de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor în proiecte ce vizează arta fotografică și protecția mediului. Din asociație fac parte unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicați în diverse proiecte de conservare a naturii. Asociația a susținut până acum 5 expoziții naționale itinerante în aer liber.

 

Exit mobile version