Site icon Editia de Dimineata

Cât ani are cea mai în vârstă țestoasă din lume? Indiciu: când s-a născut ea, Regina Victoria era tânără (FOTO)

Când țestoasa gigantică Jonathan s-a născut, Regina Victoria a Marii Britanii era doar o adolescentă. Regina a murit în urmă cu mai bine de 120 de ani, la vârsta de 81 de ani, dar Jonathan încă se plimbă pe planeta Pământ.

Poate cel mai faimos rezident al insulei Sf. Elena, una dintre cele mai îndepărtate ale lumii, Jonathan își sărbătorește anul acesta 190 de ani; este cea mai bătrână broască țestoasă care a trăit vreodată. Cel mai bătrân chelonian anterior a fost Tu’i Malila, o broască țestoasă care a trăit cel puțin 188 de ani.

Se crede că s-a născut în jurul anului 1832. Jonathan a fost dăruit lui Sir William Grey-Wilson, care mai târziu a devenit guvernator. când a sosit în St. Helena din Seychelles, în 1882. Alți 31 de guvernatori au venit și au plecat în deceniile de atunci. Jonathan ar putea avea chiar 200 de ani, deoarece nimeni nu-i știe vârsta exactă.

 

O dovadă suplimentară a vârstei sale a apărut când a fost descoperită o fotografie veche, făcută între 1882 și 1886. În ea, un Jonathan matur poate fi văzut păscând în grădina Plantation House, reședința guvernatorului insulei Sf. Elena, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții.

Lumea lui Jonathan s-a schimbat puțin în aproape două secole: principalele sale interese rămân dormitul, mâncatul și împerecherea. El este hrănit, deoarece bătrânețea l-a lăsat orb și fără simțul mirosului și, prin urmare, nu este conștient de mâncare dacă aceasta este pur și simplu pusă pe pământ. Cu toate acestea, auzul lui este excelent și răspunde bine la sunetul vocii veterinarului său. Pe vreme mai rece, el preferă să sape în mucegaiul frunzelor sau în iarbă și să rămână acolo toată ziua.

Trăiește alături de alte trei broaște țestoase uriașe – David, Emma și Fred. Alimentele preferate ale lui Jonathan includ:

 

În ciuda vârstei sale, Jonathan are încă un libido crescut și se împerechează frecvent cu Emma și uneori cu Fred (aceste animale nu sunt deosebit de sensibile la gen).

Animalul în vârstă este o celebritate pe insula din Atlanticul de Sud. Oficialii lucrează în prezent la sărbătorirea zilei de naștere a lui Jonathan, la sfârșitul acestui an. Vor fi emise o serie de timbre comemorative și oricine îl vizitează anul acesta va primi un certificat cu prima poză cunoscută a amprentei sale.

Foto: Mathias Falcone (CNN)

Exit mobile version