Site icon Editia de Dimineata

Cea mai revoluționară descoperire medicală, combătută de un doctor român. „Când se va găsi leacul pentru cancer, se va găsi și soluția nemuririi”

Tratamentul cancerului rămâne și în 2020 una dintre cele mai mari enigme ale omenirii. Din acest motiv, cancerul este considerat a doua cauză de deces în Europa. La nivel global, în anul 2018 au fost estimate aproximativ 18,1 milioane de noi cazuri de cancer și 9,6 milioane de decese.

Potrivit Global Cancer Observatory, unul din cinci bărbați și una din șase femei din întreaga lume au fost diagnosticați cu o formă de cancer iar, unul din opt bărbați și una din unsprezece femei au murit din cauza bolii.

Pe plan mondial, numărul persoanelor care trăiesc cu un astfel de diagnostic mai mult de cinci ani de la depistare este estimat la 43,8 milioane. Rapoartele Global Cancer Observatory, mai arată și că factorii care influențează creșterea diagnosticării și a îmbolnăvirii oamenilor sunt, pe lângă îmbătrânirea țesuturilor, și creșterea nivelului poluării, dar și anumite cauze sociale sau economie. Din nefericire, expansiunea tehnologică a adus după sine și o rată mai mare de îmbolnăvire a oamenilor, acest lucru observându-se în cazul țărilor puternic industrializate, precum China, acolo unde sunt semnalate și cele mai multe decesuri de cancer din întreaga lume.

Rata mortalității pe plan modial – Sursă Foto: gco.iarc.fr

România în topul țărilor cu cele mai multe decese

140 de români mor în fiecare zi de cancer. Acest număr este unul îngrijorător, mai ales în condițiile în care principala cauză a deceselor este aceea că pacienții nu și-au diagnosticat la timp boala, descoperind mult prea târziu. Așa ajungem să avem statistici cutremurătoare, 50.902 de români murind în fiecare an din acest motiv. Mai mult decât atât, se pare că din anul 2009 și până în 2019 decesele cauzate de cancer s-au dublat în România, iar o parte din vină o poartă și proasta funcționare a sistemului de sănătate care nu își poate permite programe de screening și informare a populației cu privire la depistarea tardivă a cancerului. În anul 2018, în România înregistrându-se 83.461 de noi cazuri de cancer, potrivit Global Cancer Observatory. 

Descoperirea anului: metoda prin care pot fi distruse celulele canceroase

Principala provocare a oamenilor de știință este și va fi, pentru mult timp de acum înainte, descoperirea unui leac împotriva cancerului. Cercetători din toate colțurile lumii lucrează și testează numeroase modalități prin care această boală să fie eradicată. O astfel de echipă a descoperit recent faptul că o particulă din sistemul nostru imunitar ar putea fi folosită pentru a trata toate tipurile de cancer, potrivit BBC.

Rezultatele cercetării nu au fost însă testate pe pacienți, dar cu toate acestea, cercetătorii anunță că metoda nou creată poate avea „un potențial enorm”. Cercetarea este încă într-un stadiu incipient, dar poate aduce reale schimbări în medicina modernă.

Citiți mai multe detalii aici: O descoperire făcută întâmplător ar putea fi remediul universal pentru cancer

Ce spun specialiștii

Într-un acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru, șeful secției de Chirurgie Oncologica, din cadrul Institutului  Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, din București, ne-a explicat mai multe despre procesul de identificare a „bolii secolului XXI”: cancerul, despre principalele metode de prevenire, dar și despre progresul oamenilor de știință în lupta cu această boală.

 Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru: „Nu se știe niciodată dacă suntem aproape de reușită pentru că boala oncologică este o boală foarte, foarte complicată. Celula malignă are un potențial distrugător foarte mare. Este o celulă, de fapt, o populație celulară care are caracteristici deosebite, care se înmulțește foarte repede, care nu mai ascultă de semnalele pe care celulele din jur, țesuturile din jur le transmit, pe care organismul le transmite, invadează structurile învecinate, de la nivelul tumorii se desprind celule care diseminează, pe diferite căi, aproape oriunde în organism, care pot da naștere, uneori, și la o serie de tumori secundare, așa numitele metastaze. Există tot felul de căi de apărare ale organismului care însă atunci când cancerul evoluează sunt depășite. Deci, caracteristicile acestea maligne ale celulelor neoplazice depășesc posibilitățile de apărare ale organismului care are tot felul de metode de a distruge celulele nonself, celulele care nu-i sunt proprii, celulele diferite. Din acest motiv trebuie tot felul de tratamente, unele locale cum este chirurgia sau radioterapia, altele sistemice, cele mai vechi cunoscute fiind citostaticele, adică chimioterapia. Acestea sunt niște tratamente mai puțin selective. Ele încearcă să omoară celulele neoplazice pentru că ele au caracteristica de a se înmulți repede și atunci aceste citostatice acționează tocmai asupra celulelor care se înmulțesc repede. Dar, în organism mai sunt și alte celule precum măduva hematologică care se înmulțește repede, de asta sunt și efecte adverse și de asta tratamentul nu este specific, dar se descoperă mai tot timpul niște receptori specifici, niște caracteristici individuale ale acestor celule maligne care fac ca aceste celule să se dividă mai mult. Ori blocarea selectivă a acestor receptori cu niște medicamente precise pot să amelioreze evoluția bolii, uneori să se ajungă spre vindecare. Dar, celula neoplazică găsește alte căi după aceea și apare acea numită rezistență, la diferite tipuri de tratament, iar ce s-a descoperit acum este o nouă categorie de apărare care se bazează pe sistemul imunitar al organismului.”

 Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru: „Încă nu știm, este mult prea devreme. Ar trebui să avem confirmarea că aceste celule chiar au efectul de care se vorbește și ar trebui evaluată pe mai multe tipuri de cancere și pe mai mulți pacienți. Este încă devreme să spunem că acesta va fi leacul cancerului. Dacă îmi permiteți să fiu cumva sceptic, nu cred, din păcate, că acesta va fi un leac pentru toate cancerele. Că va fi un pas înainte, cu siguranță, dacă se confirmă, e cu siguranță. La fel, cum spunea cineva frumos că celulele acestea maligne sunt cumva nemuritoare și când se va găsi leacul pentru cancer se va găsi și soluția nemuririi și cred că mai e până atunci.”

Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru: „Deja am trecut de la niște cercetări de ultimă oră la situația reală. Aceleași lucru pe care îl face orice țară civilizată și lucruri pe care le știm și pe care le aplicăm mai mult sau mai puțin, pentru că acest lucru ține de mentalitate, de bani, de sistemul sanitar, de organizarea lui și începe, așa cum știe toată lumea, de la prevenție, depistare precoce, tratament la nivelul standardelor actuale. Din păcate, nici în România și mai peste tot în lume, nu toți pacienții sunt tratați la cele mai bune standarde. Există o inegalitate a tratamentului, lucru care se repercută asupra rezultatelor la distanță. Exemplul cel mai cunoscut este cancerul mamar care, în România, nu numai că are o rată de incidență care crește, dar și mortalitatea crește și proporția dintre mortalitate și incidență este ridicată. Deci dacă se confirmă este o descoperire importantă. Dacă asta va rezolva problema cancerului, sper să da, dar mă îndoiesc foarte tare. De altfel, când s-a spus că s-a descoperit genomul uman, am crezut că totul se rezolvă dar deschizi o ușă, pe care cu greu o deschizi, și vezi că în față mai sunt alte zece uși.”

Sursă cover foto: pentruviata.info

Exit mobile version