Site icon Editia de Dimineata

Cea mai veche universitate din Japonia a deschis un birou pe platforma laserului de la Măgurele

Sursă Cover Foto: romanialibera.ro

Prestigioasa universitate japoneză, Osaka, a deschis un birou pe platforma de cercetare de la Măgurele a proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics. Oamenii de știință din Japonia vor colabora cu cei din Măgurele, atât în ceea ce privește pregătirea efectivă a experimentelor, cât și în cea a experimentării propriu-zise, a declarat pentru Radio România directorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir, potrivit edupedu.ro.

În primul rând, aranjamentele experimentale le facem împreună cu ei. Noi suntem un centru nou, ei au o istorie de peste 50 de ani în acest domeniu și vă dați seama că o colaborare este extrem de folositoare. Apoi, sunt experimente de fizică fundamentală, dar și experimente de fizică aplicată; ei sunt specialiști în fuziune cu laseri. Al treilea plan, care este foarte important, este să colaborăm în domeniul, să zicem, industrial; în arealiza componente de înaltă performanță și o colaborare cu ei este extrem de benefică, atât în a ști ce să cerem pieței, cât și în a ne pregăti să producem noi o serie întreagă de componente”, a explicat Nicolae Zamfir, potrivit edupedu.ro.

Osaka University este cea mai veche univeriste din Japoinia, fiind înființată în anul 1724. În plus, aceasta se află pe locul 16 în topul celor mai bune universități din Asia, dar și pe locul 67 mondial, potrivit QS World University Rankings® 2019, citat de edupedu.ro. Aici învață peste 22.700 de studenți, având și un personal academic de aproximativ 3.100 de profesori.

Acest proiect reprezintă una dintre cele mai importante cercetări în domeniul fizicii nucleare al proiectului pan-european ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat în România, Ungaria și Republica Cehă. ELI a făcut parte din ESFRI – European Strategic Forum of Research Infrastructures încă din 2006 (36 megaproiecte europene în cercetarea ştiinţifică).

Sumna la care se ridică întreaga cercetare este de 356,2 milionale Euro, proiectul fiind implementat la Măgurele de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și a constat în construcția unui nou centru de cercetare academică.

Proiectul a devenit operațional încă din anul 2019, iar la momentul actual este cel mai avansat model de cercetare din lume în ceea ce privesc laserele de mare putere. Mai mult decât atât, se pare că în 2018, laserul a atins un record prin faptul că a reușit să ajungă cel mai puternic laser din lume.

Sursă Cover Foto: romanialibera.ro

Exit mobile version