Site icon Editia de Dimineata

Cea mai veche urmă de existență a unui animal pe Pământ are 890 de milioane de ani

Descoperirea secolului în paleontologie. Un cercetător din Canada crede că a găsit cea mai veche urmă de existență a unui animal pe Pământ.

Explicație științifică

Viața, așa cum o știm, a luat o întorsătură agitată acum cam 541 de milioane de ani. Atunci a început o perioadă numită Cambrian, iar odată cu ea așa-numita Explozie Cambriană a adus practic toate grupele mari de animale. A durat cam 25 de milioane de ani și a rezultat în diversificarea vieții pe care o cunoaștem.

Înainte de Explozia Cambriană, viața era simplă și mică pe Pământ. Existau doar celule individuale sau organisme multicelulare microscopice – sau cel puțin așa credeam, scrie Zmescience.com.

Oameni de știință au descoperit unele dovezi ale existenței unor animale înainte de Cambrian. Niște bureți (animale acvatice imobile) ar fi apărut înainte de Cambrian. Dar cu cât timp înainte?

890 de milioane de ani

Conform unui nou studiu, primii bureți ar fi apărut chiar cu 350 de milioane de ani înainte de Cambrian – adică acum 890 de milioane de ani. „Dacă am dreptate, animalele au apărut cu mult, mult înaintea primelor fosile tradiționale de animale”, a declarat pentru revista Nature autoarea studiului, Elizabeth Turner. „Ar însemna că există o istorie străveche a animalelor, care nu s-a păstrat bine”, scrie Hotnews.

Fosilele descoperite de Turner într-o regiune îndepărtată accesibilă doar cu elicopterul din nord-vestul Canadei, seamănă cu unii bureți moderni.

Exit mobile version