Site icon Editia de Dimineata

Ceasurile din toată Europa au rămas în urmă cu 6 minute. Care este motivul bizar

De-a lungul perioadelor istorice, cei mai străluciți savanți si oameni de stiinta au încercat să rezolve una dintre cele mai mari enigme ale umanității: natura timpului. La începutul secolului al XX-lea, Albert Einstein a demonstrat că timpul este un concept relativ, însă această relativitate pare să își depășească limitele în Europa anului 2018.

De câteva luni de zile, oamenii din mai multe țări europene au luat parte la un fenomen ciudat în ceea ce privește raportarea la timp deoarece ceasurile au început să nu se mai sincronizeze, indicând ore diferite. În timp ce unele ceasuri au rămas la fel de infailibile ca oricând, altele au început să rămână în urmă, secundă cu secundă încă de la mijlocul lunii ianuarie.

sursa : https://tr.123rf.com

Începând cu săptămâna trecută, acest fenomen bizar a ajuns să producă o diferență de 6 minute între dispozitivele ce indică ora. Poate că acestă dilemă, în ce privește timpul, nu reprezint un fapt ce ar duce la destabilizarea Universului, însă e suficientă pentru a duce la pierderea punctualității.

Deși am fi tentați să dăm vina pe legile Universului, există o explicație rezonabilă pentru producerea acestui fenomen.

Dispozitivele moderne conectate la internet, cum ar fi smartphone-ul sau computerul, se sincronizează cu alte ceasuri pe web, în timp ce dispozitivele independente, cum ar fi ceasurile digitale sau multe ceasuri de alarmă alimentate cu baterii, utilizează un oscilator de cristal.

Ceasurile digitale păstrează timpul prin numărarea oscilațiilor din curentul alternativ pe care îl primesc – fluxul de energie electrică ce se schimbă în fiecare secundă. În SUA, aceasta este de 60 de ori sau 60 Hz, iar în Europa, este de 50 de Hz – sau cel puțin, ar fi trebuit să fie.

sursa: www.pocket-lint.com

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), care administrează rețeaua electrică a 25 de țări europene separate, a dezvăluit recent că „abaterile de frecvență” în sursele de alimentare au fost experimentate în întreaga rețea de la mijlocul lunii ianuarie.

În loc să livreze 50 Hz – ceea ce așteaptă ceasurile europene de la rețeaua electrică pentru a menține timpul exact – rețeaua europeană are o medie de 49.996 Hz, ceea ce este suficient pentru o întrerupere, iar peste câteva luni, aceste ceasuri ajung să piardă aproape 6 minute.

Acest deficit s-a datorat unui dezacord de natură politico-econimică între Serbia și Kosovo bazat pe întreținerea unei centrale electrice din Kosovo. Deși cel din urmă pare să fie vinovat de acest fenomen, în realitate situația este mai complicată.

În conformitate cu ENTSO-E, abaterile care afectează frecvența medie din zona Europei continentale au încetat, iar rețeaua se gândește să restaureze energia lipsă (aproximativ 113 GWh în total). Nu este clar cum se va face exact acest lucru, dar de îndată ce europenii își vor reseta ceasurile afectate, oscilațiile ar trebui să fie regulate.

 

 

 

Exit mobile version