Site icon Editia de Dimineata

Cei care fac diferența. Există un erou în fiecare dintre noi: voluntarii care sunt acolo unde apare urgența salvării unei vieți

Se întâmplă în viață ca un gest pe care îl facem să ajungă să facă diferența dintre viață și moarte. Fie că suntem martorii unui accident, ori am identificat o persoană inconștientă pe stradă, suntem oameni, deci suntem obligați să acordăm ajutorul necesar ori să informăm autoritățile competente. Foarte puțini știu însă, ce este de făcut într-o astfel de situație. Duminică, la ”Ediția de Dimineață”, invitatul lui Lucian Mîndruță explică pașii de urmat în acordarea primului ajutor.

Fiecare secundă este importantă când viața unui om este pusă în pericol. Pentru ca intervențiile să devină mai rapide, voluntarii unei organizații acționează pe baza apelurilor făcute către serviciile de salvare, înainte ca acestea să ajungă la pacienți. Cum funcționează mai exact acest sistem, aflăm de la Valeriu Panait, invitatul emisiunii „Ediția de Dimineață”.

Secunda aceea…

Secunda separă, deseori, viața de moarte. Mii de oameni își pierd viața din cauză că nu li se oferă primul ajutor în timp util. Câți dintre noi știm să acordăm primul ajutor unei persoane căzută fără cunoștință în strada mare?

Lucian Mîndruță dezbate acest subiect cu un voluntar al serviciilor de salvare, aflat în programul ”Există un erou în fiecare dintre voi”.

Atunci când în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov se înregistrează o urgență medicală, voluntarii din programul „Există un erou în fiecare dintre voi” sunt alertați automat.

Elevi, studenţi, programatori, judecători, pompieri, corporatişti, oameni cu diverse meserii şi de vârste diferite au ales să fie parte a proiectului „Există un erou în fiecare dintre voi” şi să vină în sprijinul specialiştilor de pe echipajele de ambulanţă, reuşind prin intervenţia lor să salveze vieţi.

Rețetă pentru a deveni erou

Pentru a fi ‘erou’, trebuie să te înscrii în proiect, apoi să urmezi cursurile de prim ajutor, pe care să le promovezi cu minimum nota 7, fără restricţii de profesie sau statut social.

Nu există o limită de vârstă pentru a deveni voluntar „Există un erou”, însă, din ‘motive birocratice’, cam toţi au peste 14 ani, pentru că este nevoie de un act de identitate, care să arate cine este şi unde poate fi găsit cel care se înscrie în program, explică medicul Cristian Grasu, cel care a inițiat programul.

Poate că nu reușesc de fiecare dată să ajungă la urgențele care contează, care fac diferența între viață și moarte. Dar cu siguranță dau dovadă de profesionalism, dedicare, pasiune și empatie în fiecare moment în care, alături de echipajele de salvatori, luptă pentru viața celor aflați în dificultate.

Vizitați pagina de Facebook, să aflați poveștile

Dacă le vizitezi pagina de Facebook, ai ocazia să trăiești emoțiile fiecărei relatări, să privești fiecare dramă prin ochii voluntarilor care, fără ezitare, fac tot posibilul pentru a câștiga un final fericit.

Orice ajutor e binevenit și, evident, cel mai la îndemână ajutor pe care îl puteți da este să respectați măsurile sanitare. Dar puteți face mai mult de atât, cel puțin dacă locuiți în București și Ilfov. Mai precis, puteți lua parte la programul “Există un erou în fiecare dintre voi”.

Pe scurt, asta presupune să faceți un curs de prim ajutor. Dacă sunteți suficient de bun, vi se instalează pe telefon o aplicație.

Principiul de funcționare este simplu: dacă cineva aflat la mai puțin de un kilometru sună la 112, o să primiți o alertă pe telefon. Sunt șanse foarte mari să ajungeți acolo înaintea Ambulanței și să îi puteți acorda primul ajutor.

Chiar și câteva zeci de secunde pot face diferența între viață și moarte, spun medicii, și mulțumită programului “Există un erou în fiecare dintre voi”, au fost salvate mii de vieți. Nu au fost puține cazurile în care elevi de 14 ani au fost cei care au acordat primul ajutor și au salvat vieți.

Despre toate acestea povestește invitatul lui Lucian Mîndruță, într-un nou episod al emisiunii ”Ediția de dimineață”, care se difuzează duminica, de la 10:30, la Digi24.

Vă invităm să urmăriți emisiunea și aici:

Exit mobile version