Site icon Editia de Dimineata

Cei mai pârâți asiguratori RCA. Unde ar trebui să (NU) îți faci asigurare?

Mii de clienți și-au dat în judecată asiguratorii în anul care a trecut, pentru recuperarea unor prejudicii. Unii asiguratori au dat în judecată, la rândul lor, alți asiguratori. Este un “vacarm” de peste 7.500 de dosare, iar acest lucru se întâmplă an de an. Să vedem un top cu cei mai pârâți asiguratori RCA.

În cifrele de mai jos, puse la dispoziție de ASF, putem vedea topul asiguratorilor care au fost pârâți și au și cele mai multe dosare pe rol.

Atenție! Există o proporționalitate între chemările în instanță și numărul de polițe vândute. Drept urmare,  asiguratorii care au vândut mai multe polițe RCA vor avea și mai multe chemări în instanță. Așa e logic.

​Asigurătorii RCA se judecă între ei în peste 7500 de dosare pentru a-și recupera despăgubirile plătite în urma accidentelor auto, iar valoarea pretențiilor solicitate în aceste cazuri depășea 101,4 milioane de lei la data de 31 decembrie 2020, arată o centralizare făcută la solicitarea HotNews.ro de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Aceste cazuri se numesc acțiuni în regres, un exemplu fiind când un asigurător plătește reparațiile unei mașini asigurate CASCO, iar apoi dă în judecată pe asigurătorul RCA al șoferului vinovat de producerea accidentului auto pentru a-și recupera banii.

Cei mai pârâți asiguratori RCA. Datele pentru 2020

În urma centralizării datelor raportate de societățile de asigurare, la data de 31 decembrie 2020, situația litigiilor în care societățile de asigurare au calitatea de pârât in litigii aferente clasei 10, deschise cu alte societăți de asigurare din România, arată peste 7500 de dosare deschise în instanțele din România, valoarea pretențiilor financiare solicitate depășind 101,4 milioane de lei.

Cine are cele mai multe procese?

City Insurance și Euroins au calitatea de pârâte în peste 7000 de dosare în care li se cer achitarea a peste 93,5 milioane de lei

Datele ASF arată că primii doi mari jucători RCA, City Insurance și Euroins, care dețin 75% din totalul contractelor RCA din țară, sunt pârâte în peste 7.000 de dosare, valoarea pretențiilor financiare solicitate depâțind 93,5 milioane de lei.

Pe locul 3 se află Groupama care are calitatea de pârât în 207 dosare în instanță, în care i se solicită achitarea a peste 3,2 milioane de lei.

Asirom și Omniasig, ambele membre al grupului austriac de asigurări Vienna insurance Hroup (VIG), au calitatea de pârât în 66 de dosare și respectiv 54 de dosare, fiindu-le solicitate achitarea unor sume cumulate de peste 2,4 milioane de lei.

Allianz-Țiriac (cu 41 de dosare) și Generali (31 dosare) sunt următoarele clasate în topul asigurătorilor care au calitatea de pârâți în procese deschise de alți asigurători, valoarea pretențiilor solicitate acestor societăți fiind de peste 1,3 milioane de lei și respectiv 546.000 de lei.

Grawe (10 dosare) și Uniqa (9 dosare) sunt ultimele clasate în acest top al litigiilor, în cazul acestora pretențiile solicitate fiind de peste 66.000 de lei și respectiv 284.000 de lei.

Foto WEB ASIG

Exit mobile version