Site icon Editia de Dimineata

Iată cel mai bun mod de a spune „mulțumesc”

Uneori, exprimarea recunoștinței este mai ușor de spus decât de făcut. S-ar putea să ne cramponăm în detaliile despre ce să spunem sau care este cel mai bun mod de a transmite mesajul, sau ne putem simți jenați de faptul că nu am exprimat recunoștința anterior.

Într-o lucrare publicată la începutul acestui an în The Journal of Positive Psychology, cercetătorii au comparat efectele exprimării mulțumirilor în persoană, printr-un apel video și prin text. Și, în timp ce oamenii se așteaptă, în general, să li se mulțumească în persoană, ceea ce s-a întâmplat în realitate a fost destul de diferit: trimiterea unui mesaj de mulțumire prin text a avut aproape la fel de mult impact ca transmiterea mesajului în persoană. În plus, trimiterea de mesaje de tip text poate fi potrivită pentru situațiile în care ne simțim incomozi sau jenați de exprimarea aprecierii noastre.

Mulțumirile adresate în persoană sunt supraevaluate

Într-un studiu, 219 de studenți din SUA și Taiwan au participat la o activitate de exprimare a recunoștinței, în care au scris despre trei lucruri pentru care au fost recunoscători într-o perioadă de două săptămâni. După ce au scris, au fost rugați să mulțumească efectiv persoanei implicate. Unii s-au conectat personal cu destinatarul recunoștinței, alții prin apel video și alții prin text (un al patrulea grup de control a scris despre altceva și nu a exprimat mulțumiri). La începutul și la sfârșitul celor două săptămâni, participanții au finalizat sondaje care măsurau sentimentele de bunăstare, conexiunile cu ceilalți, depresia, singurătatea și fericirea.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care și-au exprimat recunoștința și-au sporit bunăstarea, cu doar câteva diferențe pentru diferitele metode de exprimare a recunoștinței. În general, apelurile video au fost la fel de benefice ca întâlnirea personală. Mesajele text au fost puțin mai eficiente decât apelurile video și nu i-au făcut pe oameni să se simtă mai conectați și mai fericiți, în timp ce apelurile video au făcut-o. Cu toate acestea, participanții care și-au trimis mulțumirile prin text au avut beneficii: textul le-a sporit bunăstarea și le-a redus singurătatea, în comparație cu persoanele care au scris despre vedete.

Interesant este că acest lucru este împotriva a ceea ce oamenii se așteaptă în general în legătură cu recunoștința: este mai bine să mulțumești cuiva în persoană. Când cercetătorii au cerut unui grup separat de oameni să ghicească cum s-ar simți exprimând recunoștința în diferite scenarii, oamenii au crezut că a mulțumi cuiva în persoană ar fi cea mai semnificativă experiență, atât pentru persoana care mulțumește, cât și pentru persoana căreia i se mulțumește.

Mesajul este că nu ar trebui să ne preocupăm să găsim doar modalitatea „corectă” de a ne exprima recunoștința. De fapt, este mai bine să trimiteți un mesaj de mulțumire rapid decât să așteptați ocazia de a programa o vizită personală. Multe dintre beneficiile recunoștinței pot fi obținute indiferent de modul în care trimiteți mesajul.

Exit mobile version