Site icon Editia de Dimineata

Cel mai puternic cutremur din ultimii 2 ani și jumătate, în România. Reguli de protecție, în caz de seism

Joi dimineață, în România s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,4, în zona seismică Vrancea. Este cel mai puternic cutremur de pământ care se produce la noi în țară în ultimii 2 ani și jumătate.

Cutremurul s-a produs la 72km NE de Ploiesti, 73km E de Brasov, 117km V de Braila, 120km V de Galati, 122km N de Bucuresti, 123km S de Bacau, 148km NE de Pitesti, 187km N de Ruse, 187km E de Sibiu, 203km SV de Iasi.

Iată câteva sfaturi, câteva reguli de protecție, în caz de cutremur, de care fiecare dintre noi ar trebui să țină cont.

Acestea sunt reguli de comportare rațională, individuale și de grup, atât în familie, cât și la locul de muncă, pe stradă etc, în timpul producerii seismului:

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism pot fi regăsite pe platforma națională de pregătire fiipregătit.ro, pe aplicația de mobil DSU sau pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro.

CUM AU PRIMIT UTILIZATORII DE TELEFOANE CU SISTEMUL ANDROID ALERTE DE CUTREMUR CU 10 SECUNDE ÎNAINTE DE PRODUCEREA ACESTUIA?

Din august 2020 telefoanele #Android fac parte dintr-un sistem de alertă pentru cutremure.
🌍 Fiecare funcționează ca un mini seismometru și, alături de alte milioane de telefoane, creează cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume, anunță Google.
➡️ Dacă telefonul detectează ceva ce crede că ar putea fi un cutremur, trimite un semnal către serverul #Google de detectare a cutremurelor, împreună cu locul aproximativ unde ar fi avut loc cutremurul. Serverul combină apoi informațiile de la mai multe telefoane pentru a încerca să confirme dacă are loc, într-adevăr, un cutremur. Software-ul trimite apoi notificări sau atenționează utilizatorii că a avut loc un #cutremur, doar dacă seismul a fost de cel puțin 4,5 grade pe scara Richter.
„Practic, ne întrecem cu viteza luminii, care este aproximativ viteza cu care se deplasează semnalele de la un telefon, și viteza unui cutremur. Și, din fericire pentru noi, viteza luminii este mult mai mare!”, spune dezvoltatorul principal de software Android, Marc Stogaitis.
⏹ Atunci când are loc un cutremur, acesta trimite, prima dată, prin sol unde seismice rapide, cunoscute sub numele de unde P (primary). Nu toată lumea va simți aceste unde, însă senzorii specializați le pot capta. După aceste unde urmează cele de tip S, mai puternice, care pot provoca pagube și răni oameni.

Exit mobile version