Editia de Dimineata

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată a avut loc acum 60 de ani. A durat 10 minute!

La 22 mai s-au împlinit 60 de ani de la cutremurul din Valdivia sau Marele cutremur chilean, cel mai puternic seism înregistrat vreodată, adică de când se fac măsurătorile seismice, potrivit history.info.

Magnitudine de 9,5

Acesta a avut o magnitudine de moment de 9,5 grade pe scara Richter și s-a înregistrat la ora locală 15:11, având o durată de aproximativ 10 minute.

Epicentrul seismului a fost lângă Lumaco, la aproximativ 570 de kilometri de capitala chiliană.

Seismul a măsurat un incredibil 9,5 pe scara Richter și a dus la moartea a aproximativ 6.000 de oameni.

A afectat mai mult de jumătate din teritoriul statului

Acesta a afectat o suprafață de peste 400.000 de kilometri pătrați, adică mai mult de jumătate din teritoriul total al statului Chile și mai mult decât întreaga suprafață terestră a Germaniei.

Tsunamiul generat de seism a fost atât de distructiv, încât a provocat moartea a 61 de persoane în Hawaii. A afectat regiuni precum Chile, Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Australia și Insulele Aleutine.

Bilanţul exact al victimelor este necunoscut, însă estimările sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de morţi. De asemenea, pagubele materiale s-au ridicat la aproximativ 800 de milioane de dolari (6,3 miliarde de dolari, ajustat la valoarea actuală a dolarului şi inflaţie)

 

 

Exit mobile version