Site icon Editia de Dimineata

Cele mai bune universități din România în 2023

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București și, la egalitate pe locul 3, UMF Carol Davila din București și Universitatea Politehnica București conduc ediția din 2023 a Metarankingului universitar, clasament realizat independent de un grup de experți din mai multe instituții de învățământ superior.

Metarankingul este construit pe baza principalelor clasamente internaționale la care participă universități românești și a fost publicat de Centrul Qualitas al UBB, relatează edupedu.ro.

Top 10 al universităților este completat de UMF Iuliu-Hațieganu din Cluj-Napoca și Universitatea Transilvania din Brașov, cu același număr de puncte pe locurile 5-6, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică din Timișoara și ASE București.

În rândul primelor zece clasate, se remarcă o creștere considerabilă a UMF Carol Davila din București, de pe locul 5 (13 puncte) în ediția anterioară pe locurile 3-4 (18 puncte) în actuala ediție.

Acesta cuprinde 30 de instituții de învățământ, cu una mai puțin decât ediția precedentă (care includea și Academia Tehnică Militară Ferdinand I).

Până acum doi ani, Metarankingul universitar a fost elaborat independent, sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români. El a fost publicat inițial sub egida Ministerului Educației, în 2016, dar continuat de Ad Astra. Din 2022 apare, însă, și un metaranking propriu al Ministerului Educației – vezi aici ultima ediție, publicată în primăvara lui 2022, cu rezultate similare celor din metarankingul independent.

Mai multe, AICI

Exit mobile version