Site icon Editia de Dimineata

Cele mai tari jocuri ale „generației cu cheia la gât”

Sursa: pitestiretailpark.ro

Suntem ultimii care au jucat „Ascunselea” , „Raţele şi vânătorii”, „Ţară, ţară! Vrem ostaşi”,”Sticluţa cu otravă”, „Hoţii şi vardiştii”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care au descoperit curioasa lume a desenelor animate color. Ni se spune „generația cu cheia la gât” pentru că am crescut în fața blocului, jucându-ne în aer liber și improvizând din orice un joc propriu care să ne amuze. Am fost crescuți cu greu pentru că vremurile se schimbaseră, părinți erau mai mult absenți, dar eram copii responsabili și trăiam frumos mai aproape de natură și cu zâmbete sănătoase pe chip. Jocurile noastre nu și-au pierdut farmecul, chiar dacă acum copii sunt fascinați de minunile oferite de tehnologia modernă, de jocurile cu grafică spectaculoasă, de telefoanele inteligente care îi duc mai ușor unul mai aproape de altul. M-am gândit să retrăim acele clipele de frumusețe a copilăriei noaste și să ne amintim cu drag de cele mai iubite jocuri ale acelor vremuri.

Scrabble

Sursa: teamdeals.ro

Scrabble e jocul care îți dezvolta limbajul și îți dădea posibilitatea să te mândrești cu vocabularul tău vast, cultivat, normal, din lecturile citite mai mult forțat, pe băncile școlii. Obiectivul tău era realizarea a cât mai multe cuvinte din litere aleatorii. Cuvintele se poziționau pe orizontală, verticală sau (pentru avansați) chiar prin încrucișare. Scorul cel mai mare depinde de cât de rar este folosit respectivul cuvânt, ori de poziționarea acestuia pe pătrățele colorate ale tablei. Jocul avea și câteva reguli. Pentru că se presupunea că nu aveai abilitațile lingvistice a lui Shakespeare de a îmbogăți limba cu fel de fel de sunete împreunate, cuvintele erau luate în considerare doar dacă existău în dicționarele oficiale.

Țomapan

Sursa: itsybitsy.ro

Jocul se numea „Țomapan” dar numele său era interpretabil. Mai știm și alte versuni precum „Țomanap”, dar regulile erau aceleași. Vorbim despre șapte categorii: țări, orașe, munți, ape, plante, animale și nume, care îți punea serios cultura generală la încercare. Regula era ca o persoană să spună alfabetul în gând și în momentul când ceilalți din echipă ziceau aproape-n cor „STOP”, persoana se oprea și rostea litera la care a rămas. Așa începea războiul creierelor, a cunoștințelor și a capacitaților de memorare. Nu vă gândiți că era simplu! Cel mai greu era să îți dai seama daca rivalii tăi trișau folosind denumiri inventate. Într-o eră în care informația nu ne era accesibilă la discreție pe internet, imaginație te scotea din cele mai grele provocări.

Șotron

Sursa: nineoclock.ro

Șotronul este jocul emblematic al oricărei copilării apuse. Orice copil știe de „omulețul” conturat pe trotuar cu ajutorul cretei, numerotat din cap pana în picioare, pe care trebuia să sari într-un picior.

Telefonul fără fir

Sursa: manningcommunitynews.com

La nici un joc nu se stârneau mai multe hohote de râs ca la telefonul fără fir. Cică mai era o versiune a acestui joc, luată de peste ocean, dar pentru noi, regulile erau neschimbate. Ne așezam în linie sau în cerc. Cel mai „inspirat” pe moment dădea tonul la distracție. Se gândea la un cuvânt, apoi îi şoptește la ureche jucătorului de alături. Cuvântul este trecut din ureche-n ureche iar cel din urmă trebuie să spună cu voce tare cuvântul care a ajuns la el. În cadrul acestui joc nu există câștigători. Esența este că primul cuvânt ajunge în final total alt cuvânt, ceea ce stârnea, bineînțeles, amuzamentul tuturor.

Rațele și vânătorii

Sursa: metropotam.ro

Acesta este un joc de rol, în care doi participanți sunt vânători, poziționați în capete opuse. Rațele stateu între cei doi vânători. Cu o minge, cei care stăteau în capete opuse, încercau să îi atingă pe cei din mijloc, prin mișcări foarte rapide. Atunci când o rață este atinsă de minge, trebuie să iasă din joc. Iar jocul continua așa până la ultima rață, care trebuie să spună vânătorilor vârsta sa. Apoi, unul dintre vânători v-a arunca mingea de atâtea ori cât vârsta raței. Dacă vânătorul atinge și ultima rață, jocul este câștigat de el, dacă rața scapă neatinsă este ea câștigătoare.

Nu te supăra, frate

Sursa: itsybitsy.ro

Pentru a juca „Nu te supăra, frate” este nevoie de minim două persoane sau maxim patru persoane. Fiecare își alege una din cele patru culori și v-a juca cu cei patru pioni de aceeași culoare aleasă. Scopul este de-a înconjura planșa în așa fel încât toți să ajungă la cerculețele a, b, c și d ale culorii reprezentative. Cu siguranță acest joc strică multe prietenii. Jocul reprezintă o provocare pentru cei care se oftică adesea într-o competiție.

Elasticul

Sursa: salvequick.ro

În general, acest joc era jucat mai mult de fete și include minim trei participanți. Pentru început, ai nevoie de un elastic de câțiva metri și un loc bun pentru sărituri. Doi dintre jucători au rolul de a ține elasticul în jurul gleznelor, cu picioarele depărtate, în timp ce al treilea sare peste elastic până greșește și se face schimb de roluri. Pe parcursul jocului, gradul de dificultate crește deoarece elasticul este ridicat din ce în ce mai sus.

Exit mobile version