4 august 2020, 11:57

Celebrând măreția naturii – 10 fotografii de peisaj premiate

Unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de peisaj, Ansel Adams, spunea că o fotografie bună exprimă complet ceea ce simțim, în sensul cel mai profund, despre ceea ce s-a fotografiat. Tot el spunea că fotografia de peisaj este una dintre cele mai dificile, dar și provocatoare.

Despre fotografii de peisaj e vorba și un concurs organizat de cinci ani de International Landscape Photographer of the Year.

An de an, zi de zi, vedem pe rețele sociale, bloguri, în reviste de specialitate, peisaje din lumea întreagă surprinse în impresionante fotografii. Acest concurs încearcă să onoreze talentul unor fotografi, profesioniști sau amatori, și să arate lumii unele dintre cele mai reușite fotografii de peisaj.

În 2019, pentru a celebra măreția naturii, în acest concurs internațional, peste 800 de fotografi au înscris aproape 3000 de fotografii făcute în 2018 – ceea ce, evident, nu a fost deloc ușor pentru juriu. Dincolo de toate, a mai fost și șansa de a câștiga o sumă substanțială, printre alte premii – anul acesta, marele premiu a fost de 10.000 de dolari.

Deși, ca orice concurs, latura subiectivă nu poate fi eliminată, au fost aleși doi câștigători și alții au fost răsplătiți pentru ingeniozitatea și talentul lor de a surprinde peisaje atât de diverse ale planetei noastre.

Unul dintre marii câștigători a fost un fotograf canadian, Adam Gibbs. El a primit titlul de International Landscape Photographer of the Year, cu fotografii făcute în diferite locuri din Canada, în special în British Columbia. Spre deosebire de alți fotografi, Adam spunea că scopul lui este să surprindă natura în frumusețea ei perfectă fără să fie nevoie apoi de prelucrarea imaginii.

„Nu mă prea pricep la prelucrarea imaginii, găsesc bucurie în a surprinde o lumină perfectă alături de compoziția de la fața locului, mai degrabă decât de a crea ceva ce nu a existat când am făcut fotografia”, spunea Adam, și adăuga: „Dragostea mea pentru natură este mult mai mare decât dorința de a face fotografii, prin urmare, pentru mine, pozele făcute într-un moment au onestitate și un sens personal față de cele făcute mai târziu pe computer”.

Tot el a spus ceea ce știe orice fotograf bun: „Cheia unei fotografii extraordinare este lumina”. Tocmai de aceea, a recunoscut că, atunci când face o fotografie, dar nu are lumina cea mai bună, folosește anumite programe care să scoată ce are mai bun o imagine.

Celălalt câștigător a fost Paul Marcellini, fotografia lui numită Autumnal Abstract (Abstract de toamnă) fiind declarată International Landscape Photograph of the Year.

Alături de ei, mai mulți fotografi au fost câștigători pentru imaginile lor unice la diferite categorii, cum ar fi Abstract Aerial (Vedere aeriană abstractă), Sunset/Sunrise (Apus/Răsărit de soare), Snow and Ice (Zăpadă și Gheață), Mist and Fog (Ceață) și Exemplary Tree (Copac-model).

Pe lângă cele premiate, dintre cele aproape 3000 de fotografii trimise,  au fost alese mai multe imagini incluse într-un top 101 cele mai spectaculoase fotografii de peisaj făcute în 2018.

Câștigătorii au fost anunțați în februarie 2019.

Pentru inspirație și plăcerea de a descoperi noi fotografii, iată mai jos câteva dintre cele premiate. Sursa fotografii: My Modern Met

“Quiet Light” (Lumină calmă), Fotograf:  Adam Gibbs (Canada)

Câștigător: International Landscape Photographer of the Year

“Autumnal Abstract” (Abstract de toamnă), Fotograf: Paul Marcellini (Statele Unite)

Câștigător International Landscape Photograph of the Year

“Blue Ribbons” (Banda albastră), Fotograf: Chris Byrne (Statele Unite)

Câștigător categorie The Abstract Aerial (Vedere aerienă abstractă)

“Imperial Dunes” (Dune imperiale), Fotograf: Greg Boratyn (Statele Unite)

Locul II, International Landscape Photographer of the Year

“Frozen Giants” (Uriași înghețați), Fotograf: Ignacio Palacios (Australia)

Câștigător categoria The Snow and Ice (Zăpadă și Gheață)

“Clouds Gather in South America” (Norii se adună în America de Sud), Fotograf: Xiao Zhu (China)

Câștigător categoria The Sunset/Sunrise (Apus/Răsărit de soare)

“Rustle of Colorful Leaves” (Freamătul frunzelor colorate), Fotograf: Oliver Wehrli (Elveția)

Câștigător categoria The Mist and Fog (În ceață)

White Mountains National Forest, New Hampshire, USA, Fotograf: Matt MacPherson (Statele Unite). Top 101

Între Waynoka și Enid, Oklahoma, USA, Fotograf: John Finney (Marea Britanie). Top 101

Grosser Rachel, Parcul Național Bayerischer Wald, Bavaria, Germania, Fotograf: Lukáš Veselý (Republica Cehă). Top 101

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.