Site icon Editia de Dimineata

Celebrele statui din Piața Universității, văzute cu alți ochi. Monumentele pot fi admirate într-un decor special

Sursă Foto: wikimedia.org

Statuia lui Mihai Viteazul, a autorului Ion Heliade-Rădulescu, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret și restul celorlalte monumente din Piața Universității vor îmbrăca haine noi. Celebrele statui pot fi admirate într-un decor special, așa cum nu au mai fost văzute până acum, anunță Mediafax.

Expoziția face parte dintr-un conceptul unei ample expoziții de sculptură românească, care se va desfășura în Pavilionul de Artă București – Art Safari: „Republica. Despre umbre în sculptură”.

Proiectul care are scopul de a pune într-o lumină diferită cele patru statui de la Universitate are ca scop de a atrage privirile bucureștenilor care se trec în grabă în fiecare zi pe lângă ele, dar sunt prea preocupați să le afle și istoria.

Totodată,  statuia lui Mihai Viteazul, a autorului Alert-Ernest Carrier-Belleuse, inaugurată în 1874; a lui Ion Heliade-Rădulescu, a autoruil Ettore Ferrari, inaugurată în 1879; a lui  Gheorghe Lazăr, a autorului Ion Georgescu, inaugurată în anul 1886; Spiru Haret și a autorului Ion Jalea, inaugurată în 1936 vor face parte dintr-un plan de înfrumusețare a orașului cu monumente publice.

„Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură” este conceput ca o meditaţie poetică despre sculptură şi umbră, în diferitele lor ipostaze, prin salturi diacronice între antichitate şi modernitate. Echipa curatorială a Pavilionului Central este compusă din Călin Dan, directorul general al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Celia Ghyka şi Sandra Demetrescu”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Cred că sculptura este mediul care exprimă cel mai bine traumele cu care se confruntă societatea contemporană, traume moştenite istoric, dar şi traume specifice, aparţinând prezentului„, a declarat Călin Dan, pentru Mediafax.

Art Safari Bucureşti 2019 mai are în plan și organizarea celei mai mari expoziții de artă, din ultimii 50 de ani, dedicate celebrului pictor Nicolae Tonitza, una dedicate artei Supercontemporane, una dedicată artei chineze contemporane și o serie de programe educaționale Art Safari Kids şi Art Talks.

Exit mobile version