Site icon Editia de Dimineata

Centrale nucleare pentru independența energetică de Rusia, dar cu uraniu tot din Rusia?

Nuclear Power plants. Original image from Carol M. Highsmith’s America, Library of Congress collection. Digitally enhanced by rawpixel.

Franța, Olanda, Finlanda, Ungaria și România sunt printre țările din UE care mizează pe energie nucleară pentru atingerea independenței energetice față de Rusia. Germania rămâne împotrivă.

În doar câteva săptămâni, Finlanda va tura la capacitate maximă cel mai mare reactor nuclear al țării. Olkiluoto 3 ar urma să contribuie decisiv la atingerea independenței energetice de Rusia. Jurnaliștii germani de la postul de știri ntv se amuză când aud despre astfel de inițiative.

“Mai sunt și alte țări europene care au vise asemănătoare că energia nucleară ar fi soluția pentru criza energetică. Toți se înșeală”, scriu cei de la ntv, amintind că în Finlanda până și ”Verzii” sunt proenergie nucleară ca tehnologie de tranziție.

Finlanda are două centrale nucleare, Loviisa și Olkiluoto, cu un total de cinci reactoare. În 2020, energia nucleară a acoperit 20% din necesarul de energie al țării cu 5,5 milioane de locuitori.

Cel mai nou și mai modern reactor nuclear din Europa

Olkiluoto 3 este cel mai nou și mai modern reactor nuclear din Europa. Capacitatea actuală a reactorului, care se află încă în faza de testare, este de 60%. Vinerea trecută, reactorul a atins 1000 MW, dar capacitatea sa maximă este preconizată la 1650 MW, iar ea trebuie atinsă la începutul lui octombrie.

Până în prezent, Finlanda importa 20% din necesarul de energie din statele vecine, Rusia și Suedia. Rușii au sistat livrările în luna mai. Finngrid a avertizat că această măsură poate duce la căderi frecvente de curent, la o reducere a rețelei și la o limitare a consumului.

Olkiluoto 3 ar urma să fie soluția la aceste probleme. Anul viitor, doar acest reactor ar trebui să producă 14% din necesarul de energie electrică a Finlandei. Autoritățile promit că prețul energiei va rămâne constant.

Deși reactorul este prezentat ca o soluție pentru climă, nemții iau în derâdere astfel de inițiative. “Prețul pentru Olkiluoto 3 a atins 6,4 miliarde de dolari. Construcția unui reactor durează ani de zile, chiar dacă unii încearcă să o prezinte ca pe o alternativă de încredere la parcurile solare și eoliene în condițiile unor emisii reduse de CO2”, scriu cei de la ntv.

Verde de la Bruxelles

Linia a fost trasată încă de la începutul anului de la Bruxelles, unde energia nucleară a fost încadrată la energie verde. La nivel mondial sunt peste 200 de reactoare nucleare în construcție. Majoritatea sunt catalogate ca fiind de ultimă generație și sigure. 13 dintre cele 27 de state UE mizează pe energie nucleară în atingerea obiectivelor climatice sau a indepedenței energetice.

Chiar dacă public, germanii rămân împotriva energiei nucleare, elita politică din Berlin încearcă să rebranduiască conceptul. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat săptămâna trecută că două dintre cele trei centrale nucleare funcționale vor fi menținute ca soluție de rezervă și în caz de necesitate vor fi puse în funcțiune la începutul anului viitor. Asta în condițiile în care toate partidele germane conveniseră că de la finalul lui 2022, energia nucleară va fi doar istorie în Germania.

Cum rămâne cu importurile de uraniu din Rusia?

Jurnaliștii germani acuză faptul că nimeni nu vorbește de necesitatea importurilor de uraniu din Rusia. “Reactorul Olkiluoto 3 a fost oprit în ianuarie fiindcă au existat probleme de securitate. Pe lângă costurile incalculabile ale unui reactor, energia nucleară este un domeniu complex cu riscuri de securitate, cu pericol de radiații asupra omului și mediului, dar și cu reținere evidentă din partea investitorilor.

Și nici măcar nu duce la independența energetică față de Rusia. Finlandezii demaraseră construirea unui nou reactor nuclear cu rușii de la Rosatom. Proiectul a fost sistat fiindcă uraniul folosit în centralele nucleare provine tocmai din Rusia. Unii vorbesc de independența energetică de Rusia, nu și de depedența de uraniul rusesc. Anul trecut, Rusia a livrat aproximativ 20% din uraniul folosit în centralale nucleare din Europa.

Lucrurile nu stau mai bine nici în SUA. Aproape 99% din uraniul folosit de cele 95 de centrale nucleare provine din Rusia. Kazahstan si Uzbekistan. Independență energetică cu reactoare nucleare? Nici pe departe așa simplu”, consideră nemții.

Sursa foto: infoclima.ro

 

Exit mobile version