Site icon Editia de Dimineata

Cercetătorii au deslușit misterul sindromulului intestinului iritabil

Diaree, crampe abdominale, balonare sau flatulență sunt câteva dintre simptomele sindromul intestinului iritabil.

Cauzele perturbării sistemului digestiv nu au fost clarificate pe deplin nici până acum.

Cercetătorii de la Universitatea Leuven din Belgia par să fi găsit primele răspunsuri. Se pare că sindromul este provocat de o infecție inițială a sistemului digestiv.

Studiul a arătat că fiecare a treia persoană, mai exact 36%, care a dezvoltat acest sindrom, a suferit inițial o infecție la nivelul tractului gastro-intestinal. Dar pentru a elucida misterul, experții au realizat două studii similare pe animale și pe oameni.

Testele la șoareci au arătat că doar acele animale au dezvoltat sindromul care au fost infectate voit cu agenții patogeni (virusuri, microbi, paraziti).

Au urmat testele concludente pe oameni. 12 persoane care sufereau de acest sindrom și opt persoane sănătoase au fost injectate în peretele colonului cu alergeni din alimente precum gluten, grâu, soia sau lapte de vacă.

Niciuna dintre aceste persoane nu era alergică la astfel de alimente. Toți pacienții care sufereau de sindromul intestinului iritabil au avut o reacție imunitară aproape imediată împotriva a cel puțin unui alergen.

“Pacienții au reacționat similar cu animalele. Mecanismul este asemănător. Plus că din grupul persoanelor sănătoase, doar două persoane au avut o reacție alergică”, a subliniat Guy Boeckxstaens, coordonatorul studiului, citat de revista Nature.

Cercetătorii speră acum să dezvolte un nou model de terapie medicamentoasă, care să fie mai eficientă în combaterea sindromului. Experții avertizează că este importantă blocarea activării mastocitelor, iar pentru asta e nevoie de studii mai aprofundate.

Sursa foto: Regina Maria

Exit mobile version