Site icon Editia de Dimineata

Cercetătorii au identificat regiuni specifice din creier afectate de hipertensiunea arterială implicată în demență

Cercetătorii au identificat, pentru prima dată, regiuni specifice din creier care sunt afectate de hipertensiune arterială și care pot contribui la declinul proceselor cognitive și la apariția demenței.

Se știe că tensiunea arterială ridicată este implicată în provocarea demenței și în deteriorarea funcțiilor cerebrale.

Studiul, publicat marți, în European Heart Journal, arată cum se întâmplă acest lucru.

Oamenii de știință au adunat informații de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a creierului, analize genetice și date de observație de la mii de pacienți, pentru a examina efectul hipertensiunii arteriale asupra funcției cognitive.

Cercetătorii și-au verificat apoi constatările pe un grup separat, de dimensiune mare, de pacienți din Italia.

„Prin utilizarea acestei combinații de abordări imagistice, genetice și observaționale, am identificat părți specifice ale creierului care sunt afectate de creșterea tensiunii arteriale, inclusiv zone numite putamen și regiuni specifice ale materiei albe”, a declarat Tomasz Guzik, profesor de medicină cardiovasculară la universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) și la colegiul medical universitar Jagiellonian, din Cracovia (Polonia), care a condus cercetarea.

Cercetătorii s-au gândit că aceste zone ar putea fi cele în care tensiunea arterială ridicată afectează funcția cognitivă, cum ar fi pierderea memoriei, abilitățile de gândire și demența.

Când au verificat concluziile studiind un grup de pacienți din Italia care aveau hipertensiune arterială, au constatat că părțile creierului pe care le-au identificat au fost într-adevăr afectate.

Studierea genelor și a proteinelor din aceste structuri cerebrale i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă modul în care hipertensiunea arterială afectează creierul și provoacă probleme cognitive.

Mai mult, prin studierea acestor regiuni specifice ale creierului, s-ar putea estima cine va dezvolta mai repede pierderi de memorie și demență în contextul hipertensiunii arteriale.

Acest lucru ar putea ajuta la medicina de precizie, în vederea direcționării unor terapii mai intensive pentru a preveni dezvoltarea tulburărilor cognitive la pacienții cei mai expuși la risc, spun autorii descoperirilor.

Hipertensiunea arterială este frecventă și apare la 30% dintre persoanele din întreaga lume, iar alte 30% prezintă stadii inițiale ale bolii.

Studiile au arătat că hipertensiunea arterială afectează modul în care funcționează creierul și că poate provoca modificări pe termen lung. Cu toate acestea, până acum nu se știa exact cum anume dăunează creierului și ce regiuni specifice sunt afectate.

 

Exit mobile version