Site icon Editia de Dimineata

Cercetătorii portughezi au stabilit. Crăciunul ăsta vom cheltui “fix” cu 5,2% mai puțin decât anul trecut

Portughezii anticipează că vor cheltui cu 5,2% mai puțin de Crăciunul acesta decât anul trecut, iar unul din patru oameni spune că nu va cumpăra niciun cadou, arată un studiu realizat de IPAM, o școală de afaceri din Porto.

Suma medie pe care oamenii preconizează să o cheltuiască pentru cumpărăturile de Crăciun este de 377 de euro (față de 398 de euro în perioada premergătoare Crăciunului din 2021), explică studiul „2022 Christmas Shopping Study”, realizat între 26 noiembrie și 9 decembrie în Portugalia continentală, la care au participat 480 de persoane, cu vârste de peste 18 ani, scrie PortugalResident.

Cifre

Comparând „sumele care vor fi cheltuite în 2022 cu cele din 2021, observăm că 42% dintre respondenți spun că vor cheltui mai puțin”, precizează studiul.

Un sfert (25,1%) dintre cei chestionați au declarat că nu vor cumpăra niciun cadou de Crăciun sau, în cazul în care există copii în gospodărie, vor cumpăra doar pentru ei.

În general, mai mult de două treimi (67%) dintre cei chestionați au declarat că vor cumpăra cadouri de Crăciun pentru soț/soție și 63% pentru părinți, frați și alți membri ai familiei”, însă doar 30% dintre cei chestionați intenționează să cumpere cadouri pentru prieteni, potrivit studiului.

Jucării, cărți, îmbrăcăminte

În rândul copiilor cu vârsta de până la 12 ani, cele mai des cumpărate cadouri sunt jucăriile (24,2%) și cărțile (15%).

Pentru adolescenți (cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani), alegerile se îndreaptă către îmbrăcăminte sau încălțăminte (32%), accesorii (22%) și cărți (18%).

Potrivit studiului, acestea sunt, de asemenea, alegerile preferate pentru cadourile de Crăciun pentru adulți, dar într-o proporție diferită: haine sau încălțăminte (25%), accesorii (22%) și cărți (17%).

3 din 4 au primă de Crăciun

Un sfert dintre portughezi își planifică toate cumpărăturile de cadouri online, iar o cincime spun că le vor face în centre comerciale. Doar 10% au declarat că preferă magazinele tradiționale de pe străzile mari.

Din totalul respondenților, 78,3% vor primi o primă de Crăciun de la angajator (o parte normală a salariului în Portugalia), dintre care 2,1% declară că nu vor folosi acești bani pentru cumpărăturile de Crăciun. 2,1% au recunoscut că este probabil să cheltuiască „tot”.

O treime dintre respondenți estimează că vor cheltui între 11% și 25% din prima de Crăciun pentru Crăciun: o treime se așteaptă să cheltuiască între 26% și 50%.

Foto: unsplash.com

Exit mobile version