Site icon Editia de Dimineata

Cetatea uitată de pe Dunăre- Lucruri neștiute despre construcția lui Traian, devenită casa lui Mircea cel Bătrân

Sursa: credodesign.ro

În sudul României, mai exact în Lunca Dunării, în apropiere de orașul Turnu-Măgurele se găsesc ruinele cetății Turris, deși nu este foarte cunoscută, ea a jucat un rol important ca punct strategic în istoria medievală.

Pe lângă poziționarea strategică, istoria ei, una plină de personalități celebre care și-au făcut veacul pe aceste meleaguri și vechimea cetății, spun unii arhelogi, ar data de la începutul primilor ani după Hristos, fac din aceste ruine un loc cu o încărcătură deosebită pentru istoria colectivă a românilor.

Sursa: romanianresorts.ro

Începuturile acestei fortificații (castru roman în acea perioadă) datează din vremea notoriului împărat Traian. Prima atestare istoria a fost făcută potrivit istoricilor în secolul al II-lea după Hristor, pentru susținerea acestor informații, arheologii au expus descoperirile de morminte, cuptoare de pâine, dar și rămășițe de arme și scuturi din acea perioadă.

Istoricii atestă faptul că pe ruinele vechiului castru roman, Constantin cel Mare a construit o cetate, dar puținele scrieri din izvoarele istorice fac ca această informație să se piardă în negura timpului. Mircea cel Bătrân este una dintre cele mai mari personalități din istoria noastră,a românilor, pe lângă trecutul său glorios, mai este cunoscut pentru ctitorirea cetății Turris, pe malul stâng al Dunării.

Sursa: http://eurostiri.eu

Cetatea Turrisa devenit cetatea de scaun pentru Mircea cel Bătrân care domnea în Țara Românească, ea fiind amintită în scrierile din secolul al XIV-lea, pentru implicarea în cruciadele împotriva otomanilor, mai exact în bătălia de la Nikopole(1396). Ca urmare a înfrângerii suferite de Mircea, cetatea a fost cucerită de otomani și transformată în raia, ulterior să intre in posesia Țării Românești, în vremea lui Mihai Vitezul.

Cea mai importantă și interesantă legendă legată de această cetate este că sub ruinele sale se găsește un tunel care ar lega cele două maluri ale Dunării. Acestă legendă spune că prin acel tunel secret ar fi fugit marii boieri români din calea păgânilor, împreună cu averile lor. Această ipoteză a fost infirmată de arheologi, ei negăsind nici o dovadă ca să ateste existența vreunui tunel.

 

Exit mobile version