Site icon Editia de Dimineata

Cetățenii maghiari care s-au născut în afara Ungariei nu mai pot călători fără viză în SUA

Veste proastă pentru cetățenii ungari născuți în afara granițelor Ungariei, adică pentru maghiarii din România care au luat cetățenie ungară, de exemplu.

O decizie a autorităților din Statele Unite arată că cetățenii Ungariei născuți în afara actualelor granițe ale țării nu mai pot intra în SUA fără viză, anunță publicața Kronikaonline.hu. Decizia va afecta deci cetățenii altor state care au dobândit și cetățenie ungară. Deci programul Visa Waiver nu se mai aplică tuturor cetățenilor ungari.

Până acum, cetățenilor ungari nu li se cerea viză de intrare, dacă doreau să călătorească în Statele Unite ale Americii. Ei aveau nevoie de viză doar dacă doreau să lucreze, să studieze sau să se instaleze în SUA. Cetățenii ungari au putut călători peste Ocean de mai mulți ani, fără să obțină o viză turistică sau în scop de afaceri. Perioada maximă de ședere era de 90 de zile, amintește dailynewshungary.com.

Publicația scrie că decizia ar fi fost luată de guvernul SUA în februarie 2021, fără a fi însă comunicată public.

Ungaria a acordat cetățeni nu doar etnicilor maghiari din statele învecinate (România, Slovacia, Ucraina sau Serbia), ci și străinilor care au investit în țară minimum 500.000 de euro. Practic, cu această sumă și-au putut cumpăra cetățenia maghiară cetățeni care nu aveau legătură cu țara.

În 2018, presa ungară scria că SUA s-au săturat de fraudele masive cu pașapoartele ungurești și amenință guvernul cu excluderea din Visa Waiver, notează g4media.ro.

La acel moment, potrivit investigațiilor autorităților SUA, aproximativ 700 de străini au obținut în mod fraudulos pașaport unguresc, aceștia având calea deschisă pentru a călători în SUA. Potrivit organelor de securitate internă (Department of Homeland Security – DHS) din cele 700 de persoane care au obținut în mod fraudulos un pașaport unguresc, cel puțin 65 au intrat în SUA. Potrivit evidenței din octombrie anul trecut, cel puțin 30 încă se aflau pe teritoriul american, în timp ce autorităție încearcă să-i localizeze în vederea expulzării.

Sursa foto:Unsplash/ Nik Shuliahin

 

 

 

 

Exit mobile version