Site icon Editia de Dimineata

Charlottenburg – Povestea singurului sat circular din România

Localitatea Charlottenburg se află la o oră distanță de Timișoara și este cunoscută drept singurul sat rotund din România. Datorită formei sale deosebite, întreaga localitatea a fost declarată monument istoric.

sursa: http://www.sarlota.de

Satul Charlottenburg, cunoscut și sub numele de Șarlota sau Barița, se află în județul Timiș, la 45 kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică. Acesta a fost întemeiat de 32 de familii( 171 de persoane) care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei. Contele Karl Ignaz Clary – Aldringen, care la acea vreme era președintele administrației Banatului, a dorit construirea unui sat circular, cu diametru interior de 210 metri. Motivul construirii acestui domeniu a fost protejarea moşiilor contelui de distrugerile pe care le puteau produce animalele sălbatice. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, iar toate casele din sat aveau exact aceeași înălțime.

Obiectivele turistice din Satul Rotund

Superbul Charlottenburg este renumit pentru duzii seculari ce se regăsesc în centrul localității și se pot vizita și astăzi. Alături de aceștia, frumoasele case șvăbești și biserica romano-catolică a satului oferă peisajului o culoare locală. Parcul de vânătoare din Șarlota este populat cu cerbi din Boemia, Germania și Austria și este cel mai vechi din România, având o activitate neîntreruptă de mai bine de un secol. A fost trecut inițial în patrimoniul Casei Regale a României, astăzi fiind administrat de Ocolul Silvic Timișoara.

Legendele spun că după Primul Razboi Mondial pe o păşune din apropierea satului a aterizat un aeroplan. Pilotul german a marturisit că forma perfect rotunda i-a atras atenţia şi a dorit să vadă cine locuieşte în acel sat frumos, cu o formă nemaiîntâlnită de el până atunci.

Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Forma circulară a acestuia este cea care atrage curioși din toată țara deoarece odată ajuns în Charlottenburg, percepția asupra spațiului îți va fi distorsionată, iar abilitatea de orientare se va pierde ușor. Cu toate acestea, Şarlota rămâne o oază de linişte, care încă păstrează amprenta lumii rurale.

Exit mobile version