Site icon Editia de Dimineata

Chiar așa? Ce-ai face tu, profesor, dacă ți-ai surprinde elevii făcând sex în timpul orei?

Dezbaterile sunt în toi. Încercări de reformă, schimbări de miniștri, examene și evaluări date peste cap și peste toate acestea câte o filmare sau “doar” o știre care spune că azi ceva anormal s-a întâmplat într-o școală din România.

Povestea profesoarei de la liceul Ion Creangă, înjunghiată în clasă de un alev, este cea din urmă dintr-un lung și, dar, din păcate, nu credem că și ultima.

În contextul spiritelor încinse, scriitorul și ziaristul Cezar-Paul Bădescu relatează o întâmplare povestită lui de un fost profesor.

Și de aici și întrebarea din titlu. Voi cum ați reacționa?

“Acum niște ani, un tânăr profesor care preda la un liceu bucureștean mi-a povestit ce i s-a întâmplat. În clasă, în timpul orei, a văzut la un moment dat că elevii tot pufneau complice în râs și și-a dat seama și de ce: în ultima bancă, un elev și o elevă făceau pur și simplu sex (ea se așezase în poala lui). Și-mi zicea profesorul: ”Ce-ar fi trebuit să fac atunci? Să-i despart? Să mă fac că nu am văzut nimic și să-l scot pe unul dintre ei la tablă, în râsetele generale? Să mă duc după directoare și, când aș fi venit cu ea, să-i găsesc pe toți cuminți la locurile lor și tot eu să pic de prost?” Nu am știut ce să-i răspund. El a ieșit din clasă, s-a dus într-adevăr la directoare, dar nu să o aducă în clasă, ci să-și prezinte demisia. Și a plecat de tot din învățământ. Ce ați fi făcut dacă ați fi fost în locul lui?”

Are cineva răspuns la întrebarea asta?

Propuneri pentru reducerea violenței în școli

În aceste zile este în plină dezbatere situația din școli, fiind puse în discuție diverse soluții pentru reducerea până la eliminare a violenței în toate formele sale. Luni, asociația Vedem Just a propus o serie de soluții radicale pentru stoparea violenței în școli, precum reintroducerea exmatriculării elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că pornirea permanentă a camerelor video din sălile de clasă poate reprezenta o posibilă soluție în combaterea violenței din școală. Reacția vine după ce sindicatele profesorilor propun reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, plus detenție școlară și amenzi pentru părinți.

„Avem camere de luat vederi și am văzut că în anumite cazuri au fost și utilizate înregistrările. Sigur, avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orei, dar eu cred că, pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenței, ar putea fi o măsură care previne faptul că știu că se poate vedea fapta antisocială și, sigur, numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar, în opinia mea, ele pot reprezenta o soluție”, a spus Deca.

Referitor la exmatricularea pe 3 zile, ministrul Educației a spus că nu ar fi o idee rea: „O astfel de măsură, dacă ea este însoțită de măsuri de consiliere și de anumite acțiuni pe care elevul și familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea.”

Marți, sindicaliștii din învățământ propun noi măsuri pentru a limita violența în școli: elevii să poată fi obligați să facă muncă în folosul școlii sau al comunității. Nota la purtare, inclusă în calculul de admitere la liceu și la media de bacalaureat.

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” anunță că va depune aceste măsuri în cadrul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților. Totodată, sindicaliștii propun să existe din nou posibilitatea ca elevii să fie exmatriculați, atât pe termen limitat (3-5 zile), cât și definitiv. De asemenea, aceștia vor ca elevii indisciplinați să facă “detenție școlară”, ceea ce înseamnă că vor trebui să stea într-o sală de clasă, după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise”.

Ministrul Educaţiei a declarat despre această propunere de suspendare de 3 până la 5 zile a elevilor că, dacă este însoţită de măsuri de consiliere, “nu ar fi o idee rea”. Ligia Deca a respins ideea unor centre de reeducare, explicând că “nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989”.

Sindicatele propun să fie introdusă, prin lege, și posibilitatea ca părinții să primească la domiciliu amenzi pentru faptele elevilor, atunci când aceștia distrug bunurile școlilor sau jignesc și lovesc profesorii și angajații unităților de învățământ.

Alte măsuri propuse:

Exit mobile version