Site icon Editia de Dimineata

Chiar așa: cine are un apetit sexual mai puternic, bărbații sau femeile? 211 studii ne spun că…

După ce au analizat peste 200 de studii, cercetătorii „au constatat că bărbații raportează în mod constant un apetit sexual mai mare”, a declarat autorul studiului, Julius Frankenbach, doctorand în psihologie la Universitatea Saarland din Saarbrücken, Germania.

Cercetarea a arătat că bărbații spun că petrec considerabil mai mult timp gândindu-se la sex, având fantezii despre sex, simțind dorință sexuală și masturbându-se, în comparație cu femeile.

Peste tot la fel!

„Ceea ce ne-a surprins”, a declarat Frankenbach, „a fost faptul că această constatare a fost consecventă în toate țările, grupurile de vârstă, etniile sau orientările sexuale. Faptul că bărbații au o dorință sexuală mai mare decât femeile pare a fi un model psihologic destul de universal”.

Dar există o piedică. Atunci când se discută despre propriile înclinații sexuale, sunt oamenii întotdeauna sinceri?

„Sexualitatea este un subiect sensibil”, a recunoscut Frankenbach. „Așa că am luat în considerare și posibilitatea ca autodenunțurile oamenilor să nu fie pe deplin exacte. Au existat unele dovezi pentru astfel de răspunsuri inexacte în datele noastre”.

„De exemplu”, a remarcat el, „bărbații au raportat că au avut mai mulți parteneri sexuali decât femeile, ceea ce, prin simpla logică, este aproape imposibil. Cu toate acestea, am concluzionat că această prejudecată de răspuns a fost relativ mică și nu ar putea explica toate diferențele de gen în ceea ce privește apetitul sexual pe care le-am observat. Cu alte cuvinte, credem că diferența de gen este reală”.

211 studii, 621.000 de persoane

Cele 211 studii analizate au fost publicate după 1996, iar participanții aveau cel puțin 14 ani. În total, au fost implicate mai mult de 621.000 de persoane.

Frankenbach și coautorul studiului, Malte Friese, profesor la departamentul de psihologie al Universității Saarland, au analizat modul în care a fost realizat fiecare studiu. După ce au ținut cont de unele diferențe, cercetătorii au ajuns la concluzia că apetitul sexual masculin este mai puternic decât cel feminin, cu un „efect mediu spre mare”.

Frankenbach a declarat că gradul general în care apetitul sexual diferă în funcție de sex ar putea fi comparat cu diferențele standard ale corpului masculin față de cel feminin, „diferența de gen în ceea ce privește apetitul sexual fiind aproximativ egală cu diferența de gen în ceea ce privește greutatea corporală”.

Rezumat

Carole Hooven, conferențiar la departamentul de biologie evolutivă umană de la Universitatea Harvard, a salutat studiul. „Nu sunt surprinsă că cercetătorii au confirmat ceea ce majoritatea dintre noi știm că este adevărat în virtutea faptului că suntem oameni maturi din punct de vedere sexual”, a declarat Hooven, care nu a fost implicată în analiză.

„Dar ceea ce este frumos la acest studiu”, a spus ea, „este că el compilează, examinează și rezumă rezultatele multor alte studii care au evaluat această chestiune a diferențelor de sex în ceea ce privește apetitul sexual, iar autorii au încercat să corecteze influența prejudecăților în răspunsurile oamenilor”.

Excepțiile de la regulă. Sunt și d-astea!

Frankenbach a spus că între 24% și 29% dintre femei par să aibă un apetit sexual mai mare decât bărbatul „mediu”.

Așadar, deși în medie bărbații pot avea un apetit sexual mai puternic decât femeile, „există o mulțime de femei care sunt mai pasionate de sex decât mulți bărbați”, a adăugat el.

Ce anume explică apetitul sexual?

Frankenbach a sugerat că probabil se reduce la o interacțiune complexă între normele sociale, rolurile și învățarea, pe de o parte, și genetica, fiziologia și biologia, pe de altă parte.

„Cultura joacă cu siguranță un rol important în modelarea nu numai a modului în care bărbații și femeile își exprimă sexualitatea. De asemenea, ea modelează modul în care sexele simt ce fel de comportamente sunt adecvate”, crede Carole Hooven.

Dincolo de asta, „avem atât de multe cercetări acum, în timp și în spațiu, care converg către aceeași observație: Bărbații sunt mai motivați de sex decât femeile”, nivelurile mai ridicate de testosteron, hormonul masculin, jucând probabil un rol motivator cheie pe tot parcursul vieții unui bărbat, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Hooven a spus că trebuie să se țină cont de faptul că „unele femei se bucură în mod clar de acest lucru și nimic din aceste lucruri științifice nu are nicio legătură cu ce fel de comportamente sunt corecte sau greșite”.

Descoperirile au fost publicate recent în Psychological Bulletin, scrie Medical Express.

Foto: Unsplash

Exit mobile version