16 aprilie 2024, 11:01

Chiar așa. Oare ce li se spune rușilor la “Telejurnal?”

Noi avem toate mijloacele de informație din lume, și nu e o figură de stil. În Rusia, presa independentă este sub presiune, iar rețelele sociale sunt ciuntite. Vizibilă a doar comunicarea oficială.

Așa că apare întrebarea – ce văd rușii le televizor? Ce știu despre tragediile actuale?

Oare ce li se spune rușilor la “Telejurnal?”

Jurnalistul Vitalie Cojocari a făcut un rezumat al celui mai popular buletin de știri de la ei. Să vedem despre ce este vorba…

Ce li se spune rușilor la televizor despre invazia din Ucraina?

În așteptarea rezultatelor negocierilor dintre Ucraina și Rusia am zis să vă explic ceva important. Despre ce și cum află rușii despre ce se întâmplă în Ucraina.

Principalul program de știri din Rusia se numește Bремя/Vremea. Vine din vremuri comuniste, sovietice. Așa îi zicea și atunci.

Este difuzat de Pervâi Kanal(Televiziunea de stat). Cuvântul Vremea are același sens ca în română. Înseamnă timp.

Pentru că site-ul postului public de televiziune este căzut de câteva zile, m-am uitat pe youtube să văd cum este prezentată rușilor invazia din Ucraina.

Acolo este disponibilă “Vremea” din 24 februarie. Adică prima zi a invaziei.

Prezentator este jurnalistul rus Vitalii Eliseev.

Mai jos vă prezint desfășurătorul jurnalului de știri prezentat de el. Părerile vi le faceți voi, la final.

Prima știre a fost despre cum au cucerit rușii un dig din Ucraina pe care apoi l-au distrus ca să lase apa să curgă spre Crimeea.

Materialul se termină cu ”vara asta în Crimeea va fi bine.”

Al doilea material este despre cum a început “operația de apărare” a Republicilor Donețk și Lugansk. Nu s-a folosit cuvântul război.

A treia știre este despre cum Zelenski a fost de acord inițial să participe la negocieri la Minsk, iar apoi a întrerupt orice comunicare cu rușii. A tras de timp ca să-și pună tehnica militară printre blocuri, ca teroriștii, să nu fie distrusă de armata rusă, care nu trage în clădiri civile, este concluzia prezentatorului.

A patra știre este mai generoasă. O să mă opresc mai mult aici pentru că oferă perspectiva Federației Ruse asupra invaziei și efectele ei.

Materialul ete despre cum s-a așternut haosul în Ucraina. Aflăm cum se împușcă ucrainenii între ei cu armele împărțite de autorități. Pe de altă parte, rușii nu vor să tragă în clădirile civile, spre localități, doar că antiaeriana ucraineană se ascunde anume acolo, ceea ce îi face pe militarii ucraineni teroriști, spune din nou vocea materialului.

În reportaj se mai spune că militarii ucraineni au tras spre blocul distrus din Kiev.

Aflăm apoi că nu există grupări diversioniste în Kiev, iar ucrainenii se omoară între ei crezând că unii sau alții sunt soldați ruși îmbrăcați în civil. Până și soldații ucraineni omoară alți soldați ucraineni se spune în reportaj.

Când nu se omoară între ei, ucrainenii își vând automatele Kalașnicov la mica publicitate.

Dar ce fac soldații ruși între timp? Păi, par să se plimbe fluierând prin țară, fără să fie deranjați, întreptându-se spre orașele mari, fiind întâmpinați cu zâmbete, prietenie și flori.

Reportajul admite că armata rusă mai trimite niște rachete, dar acestea sunt doar în scopuri pacifiste și numai spre obiective militare. Au fost distruse 14 aeroporturi, 88 tancuri și tot așa.

A 5-a știre este despre că Rusia luptă la ONU pentru a condamna știrile false. Un exemplu de fake news este momentul în care un blindat militar trece peste o mașină aflată în circulație distrugând-o complet. Ce este fals în acele imagini devenite virale? Că tancul nu era rusesc, ci ucrainean. Adică un militar ucrainean a strivit mașina unui cetățean ucrainean.

Apoi a venit altă știre despre ucrainenii care ataca Donețkul și Luganskului, dar armata rusă doar se apăra cucerind localitate după localitate din Ucraina și înaintând spre Kiev într-un mod pacifist.

Apoi rușii au văzut reportajul despre cum soldații pacifiști ruși apăra centrală nucleară de la Cernobîl. Este atâta pace și liniște acolo, că până și soldații ucraineni au fost de acord ca rușii sa apere obiectivul strategic.

Apoi din programul de știri Vremea rușii află că Zelenski a fugit din Kiev ori din Ucraina, iar clipurile pe care acesta le publică pentru a infirma știrile că ar fi fugit – au fost filmate înainte să fugă. Nu primim nicio dovadă în acest sens, ni se spune asta și atât. 

Apoi vine o știre despre niște ucraineni care au dorit sa fugă în Rusia, dar au fost împușcați. De ucraineni bineînțeles.

Apoi rușilor li se spune că spațiul aerian rusesc a fost închis pentru mai multe țări. Este pomenită și România pe lângă Bulgaria, Marea Britanie și altele.

Aici se încheie jurnalul de știri. Nu înainte ca prezentatorul să anunțe că urmează un documentar sau un film extraordinar despre inventatorul automatului Kalașnicov. Nicio ironie, chiar asta spune.

Înainte de a încheia trebuie să vă spun că în Rusia există presă reală, există jurnaliști care spun lucrurilor pe nume. Un exemplu este Novaya Gazeta. Jurnaliștii de aici spun război, spun invazie, vorbesc despre morțile civililor ucraineni, despre pierderile armatei ruse.

Doar că Roskomnadzor a decis că este interzis să numești războiul din Ucraina război. Trebuie să-i zici Operațiune mitilară. Autoritățile amenință cu amenzi ori închiderea completă a instituțiilor de presă care nu se supun.

Novaya Gazeta s-a conformat ca să poată exista, dar a luat expresia de fiecare dată în ghilimele.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol