Site icon Editia de Dimineata

China construiește o „lună artificială”, pentru experimente gravitaționale

Oamenii de știință chinezi construiesc o unitate de cercetare de tip „lună artificială”, care le va permite să simuleze medii cu gravitație scăzută, folosind magnetismul. Instalația, programată pentru lansarea oficială în acest an, va folosi câmpuri magnetice puternice în interiorul unei camere de vid cu diametrul de 60 de centimetri pentru a face să „dispară” gravitația.

Camera, care va fi umplută cu roci și praf pentru a imita suprafața lunară, este „prima de acest fel din lume” și ar putea menține astfel de condiții de gravitate scăzută atât timp cât e necesar. Cercetătorii intenționează să folosească instalația pentru a testa tehnologii în medii cu gravitate scăzută, înainte de a fi trimise pe Lună, unde gravitația este doar o șesime din cea de pe Pământ. Acest lucru le va permite să rezolve eventualele probleme tehnice costisitoare, precum și să testeze dacă anumite structuri vor supraviețui pe suprafața Lunii și să evalueze viabilitatea unei așezări umane acolo.

Inspirația pentru cameră a venit de la Andre Geim, un fizician de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, care a câștigat premiul satiric Ig Nobel în 2000, pentru că a conceput un experiment care a făcut o broască să leviteze, folosind un magnet.

Testele efectuate în cameră vor fi folosite la programul de explorare lunară Chang’e al Chinei, care-și trage numele de la zeița chineză a Lunii. Această inițiativă include operațiunea Chang’e 4, prin care a aterizat un rover pe partea îndepărtată a Lunii, în 2019 și proiectul Chang’e 5, care a preluat mostre de rocă de pe suprafața Lunii, în 2020.

China a declarat, de asemenea, că va construi o stație de cercetare la polul sudic al Lunii, până în 2029.

Foto: Li Ruilin, China University of Mining and Technology (via South China Morning Post)

Exit mobile version