Site icon Editia de Dimineata

China: va fi reglementat programul de lucru „996”

Magnatul Jack Ma, co-fondatorul grupului Alibaba, a declarat odată că este o „binecuvântare” pentru oricine să facă parte din așa-numita „cultură a muncii 996”, unde oamenii lucrează între orele 9:00 și 21:00, șase zile pe săptămână. Autoritățile chineze au emis acum un comunicat către companii potrivit căruia astfel de programe de muncă sunt de fapt ilegale.

O instanță superioară din China și Ministerul Muncii au detaliat zece decizii judecătorești legate de conflicte de muncă, multe dintre acestea implicând orele suplimentare prestate ilegal de muncitori. Cazurile au acoperit diverse scenarii dintr-o gamă largă de sectoare, de la tehnologie la mass-media și construcții. Din punct de vedere legal, lucrătorii au dreptul la despăgubiri corespunzătoare și la perioade de odihnă sau concedii. Respectarea programului național de lucru este obligația angajatorilor, au avertizat autoritățile.

Conform legislației muncii din China, o zi de lucru standard durează opt ore, maximum 44 de ore pe săptămână. Orice muncă ce depășește acest program necesită plată suplimentară. Dar în multe dintre cele mai mari firme din țară, în special în sectorul tehnologic înfloritor, angajații lucrează adesea mult mai mult și nu sunt întotdeauna despăgubiți.

La începutul acestui an, doi angajați ai platformei de comerț electronic Pinduoduo au murit la câteva săptămâni distanță: un tânăr muncitor s-a prăbușit în drum spre casă după ce a lucrat ore întregi, în timp ce altul s-a sinucis. În ianuarie, un șofer de livrare de alimente și-a dat foc după ce i s-a refuzat plata a 770 de dolari ca salarii restante, la doar o lună după ce un muncitor murise în timp ce livra mâncare pentru platforma online Ele.me.

În urma instrucțiunilor Curții Supreme, instanțele inferioare din China vor susține poziția lucrătorilor din conflictele de muncă similare.

Exit mobile version