Site icon Editia de Dimineata

China s-ar putea confrunta cu un milion de decese, după renunțarea la politica ”zero COVID”

Ieşirea bruscă din programul „zero-Covid”, în urma unor proteste fără precedent în China, ar putea duce la înregistrarea a aproape un milion de decese, potrivit unui nou studiu, într-un moment în care China se pregăteşte pentru un val de infecţii fără precedent care se va răspândi din marile oraşe în vastele sale zone rurale, relatează CNN.

China nu era pregătită pentru renunțarea bruscă la restricții

Timp de aproape trei ani, guvernul chinez a recurs la lockdown-uri stricte, carantine centralizate, testări în masă şi urmărirea riguroasă a contactelor pentru a limita răspândirea virusului.

Această strategie costisitoare a fost abandonată la începutul acestei luni, în urma unei explozii de proteste în întreaga ţară împotriva restricţiilor stricte care au bulversat afacerile şi viaţa de zi cu zi.

Însă experţii au avertizat că ţara este slab pregătită pentru o astfel de ieşire drastică, nereuşind să crească rata de vaccinare a persoanelor în vârstă, să sporească capacitatea de intervenţie şi de terapie intensivă în spitale şi să stocheze medicamente antivirale.

Consecințele asupra sistemului sanitar

În condiţiile actuale, o redeschidere la nivel naţional ar putea provoca până la 684 de decese la un milion de persoane, potrivit previziunilor făcute de trei profesori de la Universitatea din Hong Kong. Având în vedere că populaţia Chinei este de 1,4 miliarde de persoane, acest lucru ar însemna 964.400 de decese.

Valul de infecţii ar „probabil că ar supraîncărca multe sisteme locale de sănătate din întreaga ţară”, se arată în lucrarea de cercetare, publicată săptămâna trecută pe serverul de preprint Medrxiv şi care nu a fost încă supusă evaluării de către colegi. în acelaşi timp, ridicarea restricţiilor în toate provinciile ar duce la cereri de spitalizare de 1,5 până la 2,5 ori mai mari decât capacitatea spitalelor de vârf, potrivit studiului. Dar acest scenariu cel mai rău ar putea fi evitat dacă China va distribui rapid vaccinurile de rapel şi medicamentele antivirale.

Ratele de vaccinare pentru unele grupuri rămân relativ scăzute

China este singura țară importantă care, până în acest moment, a continuat să aplice principiul strategiei zero-COVID. Alte țări, inclusiv Australia, Noua Zeelandă și Singapore, au încercat, de asemenea, să elimine COVID-ul la începutul pandemiei. Însă toți au abandonat în cele din urmă această abordare din cauza costurilor sociale și economice în creștere. În China, ratele de vaccinare pentru unele grupuri rămân relativ scăzute.

Adulții mai în vârstă sunt, de departe, grupul demografic cu cel mai mare risc de a avea o formă de COVID severă și, totuși, doar 40% dintre persoanele de peste 80 de ani au primit trei doze.

Pare o ironie faptul că China a fost prima țară afectată de COVID și ultima dispusă să renunțe la măsurile pentru eliminarea acestuia. Autoritățile chineze au inițiat și au susținut măsuri fără precedent de suprimare a răspândirii virusului, oferind un plan pentru strategii dure de suprimare a pandemiei la nivel global. Urmarea: China a implementat aceste măsuri într-un mod mai nemilos și pe o perioadă mai lungă decât orice altă țară importantă.

Exit mobile version