Site icon Editia de Dimineata

Un chirurg britanic tatua numele său pe organele pacienților. Și-a pierdut dreptul de practică

Chirurgul britanic Simon Bramhall (57 de ani) folosea un fascicul electric pentru a arde literele „S” și „B” în organul pe care tocmai îl pusese în pacient. Un alt chirurg a descoperit inițialele în corpul unei paciente, în timpul unei intervenții chirurgicale ulterioare, când organul a cedat, aproximativ o săptămână mai târziu.

Bramhall și-a pierdut capacitatea de a practica medicina. Transplantul de ficat din 2013 la un spital din Birmingham a fost unul dintre cele două momente în care un medic odinioară respectat și-a ars inițialele în organul unui pacient. A spus că a făcut asta pentru a elimina stresul în timpul operațiunilor de transplant lungi și dificile. Pentru acele fapte rele, Bramhall a fost condamnat pentru agresiune în 2017 și amendat.

În anularea licenței, organizația care analizează plângerile împotriva medicilor a stabilit că acțiunile lui Bramhall au demonstrat „un anumit grad de aroganță profesională” și au „subminat” încrederea oamenilor în profesia de medic.

De la realitate la ficțiune și înapoi

Bramhall, care a devenit medic în 1988, a folosit un coagulator cu fascicul de argon pentru a-și arde inițialele la sfârșitul operațiilor. Chirurgii folosesc fasciculele electrice pentru a opri sângerarea în timpul operațiilor și pentru a marca o zonă în pregătirea procedurilor viitoare. În mod normal, astfel de semne se vindecă și dispar. Dar, cel puțin un ficat operat de Bramhall a fost deteriorat – nu s-a vindecat și inițialele medicului nu s-au șters.

Înainte de a marca organele pacienților, Bramhall a făcut operații reușite: în 2010, a pus cu succes un ficat într-unul dintre cei mai bolnavi oameni de pe lista transplantului din Marea Britanie, chiar și după ce avionul care transporta ficatul s-a prăbușit, în drumul său de la Belfast la Birmingham. La acea vreme, Bramhall a spus că a fost surprins că organul a supraviețuit accidentului.

Bramhall a scris mai multe lucrări de ficțiune împreună cu Fionn Murphy, numite „Scalpel Stories”. Cei doi s-au cunoscut în 2012, când Bramhall l-a operat pe Murphy și i-a salvat viața. Una dintre cărțile lor – „The Letterman” – este despre un chirurg care și-a înscris inițialele pe ficatul unui donator, în timpul unei operații de transplant, schimbând viața lui și a pacientului său, după  ce a creat o furtună mediatică și în lumea medicală.

Foto: PA Video/PA Wire/PA Images (via Washington Post)

Exit mobile version