Site icon Editia de Dimineata

Ciclul menstrual cu dureri nu reprezintă o „parte normală” din viața femeii

Crampe menstruale insuportabile, vărsături, leșin – acestea sunt doar câteva dintre simptomele cu care trebuie să trăiască o femeie care se luptă cu endometrioza.

Multe persoane – chiar și medicii – pur și simplu ignoră durerea asociată acestei boli, deoarece „este o parte din faptul că ești femeie” și trebuie să o poți îndura.

Endometrioza este o boală în care țesutul similar cu mucoasa uterului crește în afara uterului, provocând durere și chiar infertilitate.

Endometrioza afectează cam 10% dintre femeile aflate la vârstă fertilă, aproximativ 200.000 de femei în Ungaria, scrie portalul ungar Telex.

Boala nu este una nouă, încă nu există un răspuns unanim acceptat cu privire la ce anume o provoacă și de ce se dezvoltă doar la anumite femei.

„Endometrioza este o modificare cronică, benignă, în care țesuturile asemănătoare endometrului apar în afara cavității uterine.

În mod normal, aceste celule se află în interiorul cavității uterine, dar dacă ies în exterior, în cavitatea abdominală, se activează ciclic, în timpul fiecărei menstruații și pot provoca neplăceri”, explică Noémi Dobó, medic ginecolog maghiar și specialist în această afecțiune, care se ocupă de endometrioză de peste zece ani.

Etiologia și patogenia endometriozei sunt departe de a fi elucidate. Sunt cunoscute diverse teorii, iar două dintre ele stau la baza a două abordări diferite asupra bolii.

Exit mobile version