Site icon Editia de Dimineata

Cine este gen (r) Petr Pavel, noul președinte al Cehiei?

Fostul șef al armatei și înalt oficial NATO, Petr Pavel, a câștigat sâmbătă alegerile prezidențiale din Republica Cehă cu promisiunea de a menține țara ferm ancorată în Occident și de a depăși diferențele politice din societate.

58,3% din voturi, independent

Pavel, un general în retragere în vârstă de 61 de ani, care candidează pentru prima dată la această funcție, a obținut 58,3% din voturi, toate circumscripțiile electorale raportând rezultatele finale, învingându-l pe fostul premier miliardar Andrej Babis, o forță dominantă, dar polarizatoare în politica cehă timp de un deceniu, scrie CNN.

Pavel, un social-liberal care a făcut campanie ca independent și care a obținut sprijinul guvernului de centru-dreapta, a transmis un mesaj de unitate atunci când s-a adresat susținătorilor săi și jurnaliștilor la o sală de concerte din Praga, când rezultatele au arătat că a câștigat.

Discurs

„Valori precum adevărul, demnitatea, respectul și umilința au învins”, a spus el.

„Sunt convins că aceste valori sunt împărtășite de marea majoritate dintre noi, merită să încercăm să le facem parte din viața noastră și, de asemenea, să le readucem în Castelul din Praga și în politica noastră.”

Sprijin pentru Ucraina

De asemenea, Pavel a susținut pe deplin continuarea sprijinului acordat Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei.

Președinții cehi nu au multe îndatoriri zilnice, dar aleg prim-miniștrii și șefii băncii centrale, au un cuvânt de spus în politica externă, sunt puternici formatori de opinie și pot face presiuni asupra guvernului în ceea ce privește politicile.

Pavel își va prelua funcția în martie, înlocuindu-l pe Milos Zeman, o figură care a provocat la rândul său diviziuni în timpul celor două mandate din ultimul deceniu și care l-a susținut pe Babis ca succesor.

Zeman a făcut presiuni pentru legături mai strânse cu Beijingul și, de asemenea, cu Moscova, până când Rusia a invadat Ucraina, iar alegerea lui Pavel va marca o schimbare bruscă.

Prezența la vot în turul al doilea tur de scrutin care s-a încheiat sâmbătă a fost un record de 70,2%.

Rezultatul alegerilor va deveni oficial abia marți, când va fi publicat într-un jurnal juridic, dar rezultatul scrutinului era deja clar sâmbătă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Pavel pentru alegerea sa pe Twitter și a declarat că așteaptă cu nerăbdare o cooperare strânsă.

Legăturile cu UE și NATO

Pavel a susținut menținerea fermă a acestei țări central-europene de 10,5 milioane de locuitori în Uniunea Europeană și în alianța militară NATO și susține continuarea ajutorului guvernamental pentru Ucraina.

El susține adoptarea monedei euro, un subiect pe care guvernele succesive l-au ținut în plan secundar, și susține căsătoriile între persoane de același sex și alte politici progresiste.

Soldat de carieră, Pavel s-a înrolat în armată pe vremea comuniștilor, a fost decorat cu o decorație militară franceză pentru curaj în timpul operațiunilor de menținere a păcii în fosta Iugoslavie în anii 1990, iar mai târziu a ajuns să conducă statul major ceh și să devină președinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani, înainte de a se retrage în 2018.

 

Exit mobile version