Site icon Editia de Dimineata

Cine este John McFall, prima persoană cu dizabilități care ar putea ajunge în spațiu?

Un campion paralimpic din Marea Britanie a fost ales de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) să devină prima persoană cu dizabilităţi care este antrenată ca astronaut. Lui John McFall, în vârstă de 31 de ani, nu i s-a garantat, însă zborul în spaţiu, dar ESA a declarat că va depune toate eforturile pentru a-l transforma pe campionul paralimpic în „parastronaut”, notează jurnaștii de la BBC.

Este vorba despre britanicul John McFall, care a câștigat bronzul la proba de 100 metri, în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Beijing, 2008.

McFall a fost ales în cadrul programului special „Parastronaut” al ESA. El a declarat, după ce a fost oficial numit în „clasa 2022” de astronauți ai ESA, că speră ca exemplul său să-i inspire și pe alții.

În opinia sa, „știința este pentru toată lumea” și „potențial, spațiul este de asemenea pentru toată lumea”. Astronautul britanic și-a pierdut un picior la vârsta de 19 ani, în urma unui accident de motocicletă. El a câștigat bronzul pentru Marea Britanie la Jocurile Paralimpice de la Beijing, 2008.

În cadrul selecției ESA pentru viitorii astronauți europeni, 257 de candidați s-au înscris în programul special „Parastronaut”, dedicat special astronauților cu diverse dizabilități. În această competiție s-au înscris și 10 români (opt bărbați și două femei).

McFall va fi „astronaut de carieră”, alături de ceilalți cinci astronauți anunțați miercuri de către ESA, la finalul unei selecții care a durat aproape un an și jumătate.

Până în luna aprilie 2023, McFall, alături de ceilalți astronauți de carieră, are timp pentru a renunța la activitatea sau jobul din prezent. După aprilie, McFall se va muta efectiv în orașul german Koln, locul în care ESA își pregătește astronauții.

Antrenamentele și pregătirea de bază vor dura apoi în jur de doi ani. Concomitent, atât ESA cât și NASA vor căuta să găsească un „proiect fezabil” care să permită trimiterea lui McFall pe orbita terestră. Reprezentanții ESA spun că echipamentele și navele spațiale vor trebui adaptate pentru a putea fi folosite în mod adecvat și de către viitorii astronauți cu dizabilități.

Sursa: esa.int

Exit mobile version