Site icon Editia de Dimineata

Cinematografia mondială a rămas ”orfană”. A murit Jean-Luc Godard

Regizorul Jean-Luc Godard, considerat o legendă a Noului Val din cinematografia franceză, a murit marţi la vârsta de 91 de ani, a anunţat ziarul Liberation, citând persoane din anturajul cineastului francez, relatează Reuters.

Regizorul a recurs la sinucidere asistată, a confirmat pentru AFP consilierul familiei acestuia.

”Domnul Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor ‘multiple patologii invalidante’, potrivit termenilor raportului medical”, a explicat Patrick Jeannere, confirmând o informaţie publicată de ziarul Libération.

Există mai multe forme de asistenţă pentru deces în Elveţia, printre care eutanasia pasivă şi asistenţa pentru sinucidere.

Cea mai comună este asistenţa pentru sinucidere, o practică ce nu este reglementată într-o manieră specifică, dar este autorizată în anumite condiţii, potrivit Agerpres.

Godard s-a numărat printre cei mai aclamaţi regizori din lume, devenit celebru graţie unor filme precum „A bout de souffle”, „Le Mepris”, „Pierrot le Fou” şi „Masculin Feminin”.

Jean-Luc Godard va rămâne asociat pentru totdeauna cu Noul Val din cinematografia franceză, o mişcare artistică pe care a iniţiat-o cu debutul lui în lungmetraj, filmul „A bout de souffle”, apărut pe marile ecrane în 1960. Înainte de acel moment al carierei sale, Godard realiza deja scurtmetraje documentare şi scurtmetraje de ficţiune de aproximativ cinci ani, începând cu „Operation beton” (1955) şi continuând cu „Charlotte et son Jules” (1958) şi „Tous les garçons s’appellent Patrick” (1959).

Cineastul francez a continuat să regizeze filme timp de 66 de ani, cel mai recent lungmetraj al lui fiind „Le Livre d’image”, prezentat în 2018 la Festivalul de Film de la Cannes. Juriul de pe Croazetă a acordat acelui film experimental primul trofeu Palme d’Or Special din istoria festivalului.

De la Emmanuel Macron la Alain Delon, numeroase personalităţi politice sau din lumea artei i-au adus un omagiu ”maestrului” Jean-Luc Godard după ce marţi a fost anunţat decesul cineastului franco-elveţian, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Alain Delon pentru AFP: ”O pagină din istoria cinematografiei se închide… Mulţumim, Jean-Luc, pentru frumoasele amintiri pe care ni le-ai lăsat. Să ştii că voi fi mereu mândru că am ”Nouvelle Vague” (film din 1990, n. red.) în filmografia mea.”

Emmanuel Macron a scris pe Twitter: ”A fost asemenea unei apariţii în cinematografia franceză. Apoi a devenit un maestru. Jean-Luc Godard, cel mai iconoclast dintre cineaştii Noului Val, a inventat o artă categoric modernă, intens liberă. Am pierdut o comoară naţională, o privire de geniu”.

Academia franceză de arte şi tehnici cinematografice (care organizează premiile Cesar): ”O mare personalitate a cinematografului a plecat dintre noi, toate gândurile noastre se îndreaptă înspre apropiaţii lui. Jean-Luc Godard lasă în urma sa 100 de filme dintre care aproape toate capodopere în 60 de ani de carieră. Dar aşa cum spunea chiar el, ‘nu făcea filme, ci făcea cinema”’

Cinemateca elveţiană (pe Twitter): ”Jean-Luc Godard a decedat în această marţi pe 13 septembrie la vârsta de 91 de ani. Unul dintre cineaştii cei mai legendari a lăsat o operă prolifică ce a marcat în mod durabil cea de-a şaptea artă şi istoria instituţiei noastre”.

Festival de Cannes (Twitter): ”De la prima sa apariţie la Festival în ”Cléo de 5 a  7” în 1962, 21 de filme de Jean-Luc Godard au fost proiectate la Cannes. Agitator al revoltelor din mai 1968, Premiul Juriului în 2014 pentru ”Adieu au langage”, a primit un Palme d’Or special pentru ansamblul operei în 2018”.

Sursa foto: captură video

Exit mobile version