Site icon Editia de Dimineata

Unele ciuperci „magice” promit tratarea depresiei (STUDIU)

Ciupercile de psilocibină au o istorie lungă și bogată, iar acum oamenii de știință spun că ar putea juca un rol important în viitor, deoarece au un ingredient activ în tratarea depresiei. Rezultatele unui studiu clinic au arătat că două doze de psilocibină par a fi la fel de eficiente ca escitalopramul antidepresiv comun în tratamentul tulburărilor depresive moderate până la severe, cel puțin atunci când sunt combinate cu terapia psihologică.

Psilocibina funcționează într-un mod fundamental diferit de escitalopram. În timp ce ambele acționează asupra serotoninei creierului, escitalopramul pare să funcționeze ajutând oamenii să tolereze mai ușor stresul.

Studiul de un milion de lire sterline se bazează pe lucrările anterioare ale echipei, care explorează modul în care psilocibina afectează creierul și pe un studiu clinic anterior, în care medicamentul a ajutat la atenuarea depresiei rezistente la tratament la 12 pacienți. Pe parcursul studiului de șase săptămâni, 30 din 59 de adulți cu tulburare depresivă moderată până la severă au fost împărțiți aleatoriu pentru a primi două doze de 25 mg de psilocibină la trei săptămâni distanță. A doua zi după prima doză de psilocibină, acest grup a primit un placebo zilnic. Ceilalți 29 de participanți au primit două doze foarte mici sau „inactive” de psilocibină la trei săptămâni distanță. A doua zi după prima doză de psilocibină, acest grup a primit o doză zilnică de escitalopram, a cărei concentrație a crescut în timp.

Trip pe muzică neoclasică

Fiecare sesiune de psilocibină a durat șase ore, inclusiv un „trip” de trei până la patru ore pentru cei cu doză mare. Subiecții au fost supravegheați de profesioniști din domeniul sănătății mintale, iar participanții erau întinși pe spate, susținuți de perne, ascultând muzică neoclasică. Toți participanții au primit terapie psihologică a doua zi după o ședință de psilocibină, precum și un telefon sau un apel video în săptămâna de după prima doză.

Rezultatele, publicate în New England Journal of Medicine, arată că, după șase săptămâni, ambele grupuri au arătat, în medie, o scădere a severității simptomelor depresive, în funcție de scorurile dintr-un chestionar completat de participanți. Cu toate acestea, această reducere nu a diferit semnificativ între cele două grupuri.

Echipa a remarcat faptul că 57% dintre pacienții din grupul cu doze mari de psilocibină au fost considerați ca fiind în remisie pentru depresia lor până la sfârșitul celor șase săptămâni, comparativ cu 28% în grupul cu escitalopram, în timp ce niciunul dintre grupuri nu a avut efecte secundare grave.

În timp ce echipa a spus că rezultatele sunt promițătoare, alții au spus că studiul nu este suficient de mare pentru a trage concluzii ferme. Printre alte limitări, majoritatea participanților au fost albi, de vârstă mijlocie, cu o educație superioară și bărbați.

Foto: _Otto_, Wikimedia, CC BY-SA 3.0 Unported

Exit mobile version